latinica  ћирилица
01/03/2017 |  17:25 ⇒ 22:31 | Аутор: РТРС

Иванов неће дати мандат Заеву; Заев га оптужује за државни удар

Предсједник Македоније Ђорђе Иванов рекао је да Зорану Заеаву неће дати мандат за формирање нове владе.
Ђорђе Иванов, предсједник Македоније (фото:www.nspm.rs) -
Ђорђе Иванов, предсједник Македоније (фото:www.nspm.rs)

Не могу да дам мандат лидеру СДСМ Зорану Заеву, рекао је Ђорђе Иванов и истакао да је изненађен платформом албанских партија која крши независност и сувереност Македоније.

"Платформа албанских партија је припремана у некој другој земљи и уз посредовање друге државе. Садржај те платформе је супротан Уставу Македоније", рекао је Иванов.

Истакао је да је са позиција ове платформе Македонија угрожена, а јединство и независност доведени у питање.

Прихватањем ове платформе албанских партија, Иванов каже да се губи јединство македонске државе, те да је њена будућност упитна.

Такође је упозорио да је "прихватање страних платформи" кажњиво по Кривичном закону.

Македонски предсједник је рекао и да од међународне заједнице очекује да осуди ову платформу, јер представља мијешање у унутрашња питање Македоније.

Састанак Заева и Ахметија

Лидери македонског СДСМ-а и албанске Демократске уније за интеграције, Зоран Заев и Али Ахмети почели су састанак у Скопљу недуго пошто је предсједник те државе Ђорђе Иванов одбио да Заеву преда мандат за састав нове владе.

Иванов је Македонију увео у дубоку политичку кризу са несагледивим последицама. Негира вољу већине грађана и спречава легалан пренос власти", рекао је Заев непосредно после говора предсједника Иванова.

Заев оптужио Иванова да је извео државни удар

Предсједник СДСМ-а Зоран Заев оптужио је вечерас предсједника Македонија Ђорђа Иванова да је "извео државни удар", тиме што је одбио да му додијели мандат за састав нове владе, те га позвао да то учини.

"Иванов је Македонију увео у дубоку политичку кризу са несагледивим посљедицама. Негира вољу већине грађана и спречава легално преношење власти", рекао је Заев.

Најјача албанска странка у Македонији, Демократска унија за интеграције оцијенила је да одлука председника Ђорђија Иванива да не додјели мандат за састав нове владе Зорану Заеву може да доведе до "катастрофалне ситуације" у тој држави.

"ДУИ осуђује покушај да се заједничка декларација албанских партија у Македонији представи као платформа друге државе. Албанска платформа није начињена у Тирани. Ми сме је саставили", рекао је портпарол ДУИ Бујар Османи.

Османи је оцијенио и да пребацивање политичке кризе на међунационационални ниво може да одведе Македонију у "катастрофалну ситуацију".

Раније данас, Иванов је одбио да преда мандат Заеву, објашњавајући да га "савјест спречава" да мандат за састав нове владе преда онима који "руше суверенитет, територијални интегритет и независност Македоније".

Заев је скупио потписе 67 од укупно 120 посланика у Собрању.

Потписе су Заеву дали и посланици из три политичке партије Албанаца - Демократска унија за интеграцију, покрет "Беса" и Алијанса за Албанце, које су почетком јануара у Тирани усвојиле заједничку платформу за преговоре о формирању нове македонске владе.

Они овом платформом траже промјена Устава ради увођења албанског као другог службеног језика, једнаку заступљеност Албанаца у свим државним институцијама и њихово укључивање у преговоре са Грчком о рјешавању спора о имену Македоније.

Тим документом се тражи и дебата о химни, застави и државном грбу Македоније да би државни симболи рефлектовали мултиетничност и етничку равноправност.

Албански премијер Еди Рама назвао је платформу "историјском".

Хан: Поштовати исход избора

Европски комесар за проширење и добросусједску политику Јоханес Хан поручио је вечерас да сви лидери у Македонији, укључујући предсједника, морају да поштују исход недавно одржаних парламентарних избора.

"У демократији морате признати парламентарну већину чак иако вам се не свиђа", навео је Хан на "Твитеру", послије одлуке македонског предсједника Ђорђа Иванова да не да мандат за састављање нове владе лидеру СДСМ Зорану Заеву.

Извор: Агенције