latinica  ћирилица
03/03/2017 |  10:35 ⇒ 04/03/2017 | 11:45 | Аутор: РТРС

Додик за Цариградску ТВ: Русија је гарант стабилности на Балкану и широм свијета (ВИДЕО)

Република Српска традиционално поштује принципе Дејтонског споразума, упркос огромном притиску Међународне заједнице, изјавио је предсједник Милорад Додик у интервјуу за Цариградску телевизију.
Милорад Додик, интервју за Цариградску ТВ - Фото: Screenshot
Милорад Додик, интервју за Цариградску ТВФото: Screenshot

Подсјећа да је потезима високог представника Република Српска изгубила неке од својих овлашћења предвиђених Дејтоном, али је истовремено одлучна да чврсто стоји у одбрани својих права и позиција.

Да је Српска стабилна говори и забиљежени економски раст и раст БДП-а од три одсто, поручио је Додик.

- Република Српска је уско повезана са Србијом, јер су Срби један народ, упркос покушајима Запада да их вјештачки подијели, а од положаја политичког руководства у региону све зависи, рекао је предсједник Милорад Додик одговарајући на питање шта треба да се догоди Србима у свим земљама бивше Југославије да се уједине.

- Србија је гарант стабилности и безбједности на Балкану. Република Српска, с друге стране, досљедно брани своја права и овлашћења. Тако, интеграциони процеси у потпуности зависе од руководства региона. Међутим, важно је рећи да ниједна земља бивше Југославије није достигла предратни ниво економског развоја и производње. Видимо да је Европска унија такође у кризи. Међутим, желим да кажем са сигурношћу да ћемо учинити све да се Република Српска и даље успешно развија, истакао је предсјеник Српске.

Русија се вратила на свјетску сцену и досљедно се залаже за очување принципа међународног права кроз поштовање Дејтона, што Српска веома цијени, каже Додик. Међутим, постоји и парадокс - високи представник у БиХ, који би требало строго да сроводи овај Споразум, све напоре усмјерава на његово уништење: "Русија је утицајан играч на свјетској сцени. Посебно, морам рећи да када је Бакир Изетбеговић поднио захтјев за поновно разматрање пресуде Србије за геноцид, руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов сазвао је сједницу ПИК-а да се разговара о томе. Неопходно је да се подсјетимо и руског вета у Савету безбедности УН, када се разматрала британска резолуција за геноцид у Сребреници. У том смислу, ми смо захвални Русији за непристрасан позицију''.

Руски повратак на међународну сцену повезан је и са њеним успјешним акцијама у Сирији против наоружаних милитаната и других радикалних група.

- Сигурно сте примјетили везу између догађаја у Сирији и БиХ. Босна и Херцеговина је лидер међу европским земљама по броју добровољаца који иду да се боре под заставом ИСИЛ-а. Ми говоримо о више од 500 присталица идеје радикалног ислама, који ће се прије или касније враћати. Овај проблем је веома озбиљан и представља узнемирујућа очекивања, нагласио је Додик.

Предсједник Српске је напоменуо да је безбједносна ситуација у Српкој под контролом.

У том смислу, нагласио је позитивну сарадњу са Руском Федерацијом, истичући да је Русија гарант стабилности, нер само на Балкану већ и у свијету.