latinica  ћирилица
03/03/2017 |  16:24 ⇒ 21:17 | Аутор: РТРС

Вучић: Велика штета нанесена ревизијом; Двоструки аршини Европе према Србима (ВИДЕО)

Премијер Србије Александар Вучић пренио је данас високом представнику ЕУ Федерики Могерини да је захтјевом за ревизију пресуде Међународног суда правде у Хагу против Србије нанесена велика штета односима БиХ и Србије и да је забринут због свих догађања.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

- Разговарао сам са Могеринијевом о нашој жељи да имамо добре односе са Бошњацима, са БиХ. Веома смо забринути због свега што се догађа. Надам се да ћемо имати снаге сви заједно да то превазићемо, али да је велика штета нанесена ревизијом тужбе, у то нема никакве сумње - рекао је Вучић.

Након састанка са Могеринијевом, Вучић је рекао новинарима у Београду да је циљ Србије да сачува мир и стабилност због убрзаног напретка њене економије.

Вучић каже да је питао Могеринијеву шта би ЕУ урадила да је он некоме рекао да се "склони из Сарајева или да Срби треба да преузму ствари у своје руке" и да ли би Брисел ћутао као што ћути када то раде Албанци са Македонијом.

Он је додао да је добро да Могеринијева дође у Србију и да јој каже шта Србија мисли, прије свега о ситуацији у региону, пошто је 90 одсто разговора било томе посвећено.

Вучић је рекао да је забринут због чињенице да су сви ћутали на стравичне изјаве албанских званичника о Македонији и што се понашају као да нема никакве везе што је /предсједник самопроглашеног Косова/ Хашим Тачи рекао да Албанци "треба да узму ствари у своје руке у Македонији".

- Да ли ви разумијете шта то значи? Ако прочитате још три реченице које је изговорио, биће вам потпуно јасно о чему се ту ради. Да је то неко од нас изговорио, не да би санкције увели том појединцу, као што су неофицијелно увели /предсједнику Републике Српске Милораду/ Додику, већ би званично санкције увели Србији. А било би и тежих мјера - истакао је Вучић.

Он је нагласио да су то ти двоструки аршини Европе са којима се Срби неријетко суочавају, али да морају да се на то навикавају.

Вучић је напоменуо да су неке организације у Србији добијале награде за лажи које су износиле о Србији, попут приче о "Западној Тамнави" и "Колубари".

- Сад се питам хоће ли /премијер Албаније Еди/ Рама да добије награду што је рекао да нема Македоније без Албанаца. Шта се то догађа са свима? Овај диже ревизију тужбе, ови би да заузимају Македонију. Хоће ли неко да стане мало? Хоће ли неко да се заустави? - запитао је Вучић.

Он је истакао да је недвосмислено више пута поновио Могеринијевој да то што Србија ћути не значи да је најслабија, већ да само води рачуна о својој стабилности и будућности.

- То не значи да смо најслабији и немојте тако да нас третирате. Мој посао је да штитим интересе Србије и народа. Неки у региону се очигледно не понашају цивилизовано. Имају право да раде како хоће и шта хоће - истакао је Вучић.

Он је нагласио да се против тих двоструких аршина према Србима и Србија треба борити памећу, стрпљењем и снагом, како би се држава изборила за другачији статус.

- Ако ништа друго, сада можемо у лице да кажемо шта мислимо и да се боримо за своју земљу, свиђало се то некоме или не - рекао је Вучић.

Коментаришући изјаве појединих опозиционих лидера о могућим нередима у Србији, Вучић је рекао да украјинског и македонског сценарија у Србији неће бити и да он неће дозволити да се сруши Србија, као што неће дозволити некима у региону, нити било коме другом са стране да понижавају Србију.

Високу представницу Европске уније за спољну политику и безбједност Федерику Могерини на посебној сједници Скупштине Србије дочекао је млак аплауз посланика, а њено обраћање пратило је непрестано скандирање посланика СРС: "Србија, Русија, не треба нам Унија".

Могеринијева се данас састала и са предсједником Србије Томиславом Николићем. Захвалила је Николићу на искреној привржености евроинтеграцијама и изразила оптимизам у погледу будуће динамике отварања поглавља, саопштено је из кабинета предсједника Србије.

Извор: СРНА