latinica  ћирилица
03/03/2017 |  17:50 | Аутор: РТРС

Трешња успорава старење, лијечи реуму, целулит и боре!

Све благодети трешње: Успорава старење, лијечи реуму, целулит и боре!
Трешње - Фото: nezavisne novine
ТрешњеФото: nezavisne novine

Грци су заслужни за гајење трешње, а Римљани својим легијама за њено распростирање по Европи.

Научници с института у Мичигену тврде да трешње имају изузетно антиинфективно дјеловање, могу да олакшају артритичке болове и извор су антиоксиданаса и мелантонина, који могу да успоре ефекте старења, корисне су и у борби против рака и болести срца.

Списак материја које садрже трешње је дугачак: витамин Ц за имуни систем, фолна киселина за срце и крвоток, калцијум за кости и гвожђе за крв. Међутим, највриједније од свих су биљне боје трешања, такозвани антоцијанидини.

Пошто тамне трешње садрже више боје, оне су и здравије.

Њемачки љекар Лудвиг Кох који је сам патио од костобоље покренуо је 50-тих година прошлог вијека студију с пацијентима који пате од реуме и костобоље. Од тада је доказано да трешње смањују ниво мокраћне киселине и лијече упале.

Антоцијанидини имају и козметичко дејство. Они јачају везивно ткиво и спријечавају настанак бора тако сто уништавају штетне ензиме које кожу чине старом и набораном. Трешња је природни лијек против целулита јер може да спријечи његов настанак.

Помоћу заштитних киселина и воћног шећера подстичу рад стомака, цријева и гуштераче и тиме подстичу варење. Томе доприноси и богати удио баластних материја.

Трешње избацују воду и зато растерећују срце и крвоток, активирају јетру и бубреге.

Осим тога, бактериолошке супстанце у трешњама спријечавају стварање зубних наслага и тако могу да спријече настанак каријеса и проблема са деснима.

Двадесет трешања има 10 пута јаче дејство од аспирина

А још једна добра вијест је да не иритирају желудац. Богате су важним флавоноидима изокверцином и кверцином, који представљају најјаче антиканцерогене материје.

Трешње су сјајан извор бора који у комбинацији са калцијумом и магнезијумом повољно дјелује на здравље костију и њихову густину. Такође смањују болове у зглобовима који се често јајвљају код људи који имају проблеме са артритисом.

Ипак требало би да знате да трешње не треба да једете прије ручка јер могу да успоре излучивање сокова за варење, што нарочито отежава варење меса. Након трешања не треба да пијете воду, а поготово пиво или алкохолна пића.

Калоријска вриједност

Трешње по шољици сервирања носе око 85 кцал, што је нешто више од вишње, која даје 50 кцал. У тој шољици налази се и 1 грам бјлеланчевина, 19 грама угљених хидрата и око грама масти.

Трешња садржи доста витамина А, нешто витамина Б1, Б2, Б3 и Б6 и око осам милиграма витамина Ц.

Због поређења, јагоде имају око 70 мг Ц витамина на 100 г.

Ипак, трешње имају знатно више пигментних спојева који су богати антиоксидансима. У трешњама има и фолне киселине, калцијума, калијума, гвожђа, магнезијума и цинка.

Трешња у медицини

Уварак од трешњиних петељки одавно се користи као снажан дијуретик који помаже код проблема с притиском, вишком воде у организму и код бубрежних обољења.

У народној медицини користе се скоро сви дијелови трешњиног дрвета, од смоле и коре, преко листа, петељке, коштице и самог плода.

Њене главне карактеристике су снажно антиупално, диуретско и антиоксидативно дјеловање. Најновија сазнања модерне науке открила су неке механизме дјеловања супстанци као што су елагинска киселина, које се у већим количинама налазе у трешњама, вишњама, јагодама и малинама. Управо та хемијска супстанца се сматра снажним антиоксидансом који спријечава оштећење ДНК ћелије и тиме умањује могућности обољевања од рака.

Трешња као природни лијек

Против болести бубрега и мокраћних органа препоручује се чај од петељки трешања.

Шаку петељки трешања кувајте у литру воде два минута (од тренутка кад вода проври), оставите да мало одстоји, процједите и незаслађено пијте повремено у гутљајима током дана.

За уклањање физичке и умне исцрпљености: три пута на дан једите по 250 г трешања.

Против бубрежних каменаца: кашицицу петељки трешања прелијте са 200 г воде или млијека и кувајте 1 до 2 минуте, оставите поклопљено 5 минута, затим пројцедите и пијте три пута на дан.

Против реуме током осам дана свакодневно пијте сок од свјежих трешања три пута на дан по једну чашу.

Против срчаних сметњи уситните 25 г коштица трешања и ставите у 80 г јаке ракије да стоји 10 дана на умјереној температури, затим пијте 5 капљица тинктуре два пута на дан.

Трешња успорава старење

Од давнина се употребљавала као лијек за гихт, артритис и храна за добар сан. Доскора се то сматрало народном медицином, али су истраживања потврдила да је трешња љековита.

Трешња припада породици ружа, а постоји и њена самоникла и дивља сестра, која се више користи за прављење лијекова. Плиније Старији пише у својој књизи како су Римљани садили чак осам различитих сорти, иако је то наравно неупоредиво с данашњих преко 900 сорти трешања.

Ово воће садржи целулозу, па добро регулише варење, а због велике количине воде и калијума олакшава избацивање воде из организма, поспјешује рад бубрега, жучи и јетре. Помаже и у одржавању здравља срца и превенцији рака.

Извор: Независне новине