latinica  ћирилица
04/03/2017 |  07:55 ⇒ 05/03/2017 | 09:45 | Аутор: РТРС

Могерини: Импресивни резултати (ВИДЕО)

Високи представник ЕУ за спољну и безбједносну политику Федерика Могерини рекла је данас у Сарајеву да је БиХ постигла импресивне резултате на европском путу у претходне двије године, истичући да су то први, почетни кораци који још нису преточени у конкретне резултате.
Сарајево: Могеринијева са члановима Савјета министара БиХ - Фото: СРНА
Сарајево: Могеринијева са члановима Савјета министара БиХФото: СРНА

Могеринијева је нагласила да је за ЕУ важно да БиХ на европском путу настави да чини искораке и похвалила ангажованост Савјета министара БиХ и Предсједништва БиХ.

"Досадашњи рад је препознат у европским институцијама и то је темељ наше будуће сарадње", рекла је Могеринијева на конференцији за медије након сусрета са предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем, замјеницима предсједавајућег Мирком Шаровићем и Вјекославом Бевандом, те министром иностраних послова БиХ Игором Црнатком.

Указујући да постоје изазови у БиХ и региону, она је рекла да вјерује да лидери имају мудрости да превазиђу те изазове.

Звиздић је рекао да је Могеринијеву информисао о досадашњим активностима БиХ на европском путу, посебно приоритетима.

"У свакој области на европском путу постигнут је напредак у посљедњих 20 мјесеци. Динамика евроатлантских интеграција Бих зависи од нашег рада", истакао је Звиздић.

Он је рекао да је на састанку било ријечи и о изазовима и тензијама у БиХ и региону.

"Мир, стабилност и сарадња морају да буду императив нашег дјеловања", сматра Звиздић.

У Сарајеву је почео састанак високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Федерике Могерини са представницима странака потписница Реформске агенде.

На састанак су стигли предсједник СНСД-а Милорад Додик, предсједник СДС-а Вукота Говедарица, потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак, предсједник СДА Бакир Изетбеговић, лидер СББ-а Фахрудин Радончић, представник СДП-а Саша Магазиновић, лидер Демократског фронта Жељко Комшић и предсједник ХДЗ 1990 Илија Цвитановић.

Извор: СРНА