latinica  ћирилица
04/03/2017 |  16:03 | Аутор: РТРС

Павић: Јасна порука да се Дејтонски принципи морају поштовати

Најважнија тековина посјете предсједника Републике Српске Милорада Додика Русији је јасна порука јавности БиХ, Републике Српске и свјетској јавности да Русија принципијелно брани и подржава став Српске да се принципи Дејтонског споразума морају поштовати, оцијенио је у изјави за Срну политиколог из Београда Александар Павић.
Александар Павић - Фото: СРНА
Александар ПавићФото: СРНА

Он је указао да је Додикова посјета била изузетно значајна, на првом мјесту због тренутка у коме се то десило и оцијенио да је била у рангу његове посјете Москви прошлог септембра уочи референдума, када га је примио предсједник Русије Владимир Путин.

Павић је истакао да је и тада руско руководство са највишег нивоа дало принципијелну подршку Републици Српској у одбрани демократског права да организује референдум, и у одбрани Дејтона.

"Овог пута га је примио министар спољних послова Лавров, и то је јасна порука и јавности БиХ и јавности Републике Српске, и јавности Русије, али и светској јавности, да Русија принципијелно брани и подржава став Републике Српске да се принципи Дејтонског споразума морају поштовати", рекао је Павић.

Истичући да је то "најважнија тековина" ове посјете, Павић је напоменуо да још више охрабрује најава да ће се односи Републике Српске и Русије проширити и продубити и на културном, економском, и образовном плану.

"То може само да се поздрави, пошто је Русија стална чланица Савета безбедности са правом вета и међу пет сталних чланица, она је та која даје најјаснију подршку у одбрани Дејтонског споразума и поштовању изворног Дејтона и она је доследно и увек подржала Републику Српску у њеним легитимним захтевима", рекао је Павић.

Он је истакао да Русија и њена ријеч имају тежину у цијелом свијету и да је велика част што су у року од свега три мјесеца предсједника Републике Српске примили предсједник и шеф дипломатије једне од двије најмоћније свјетске нуклеарне силе.

"Ипак Република Српска није скроз држава. Она је ипак конститутивни део БиХ, каква год та држава била, тако да је то што председника Републике Српске у три месеца прими прво председник, па онда министар спољних послова једне од две најмоћније нуклеарне силе на свету, велика ствар и велика дипломатска победа за Републику Српску", закључио је Павић.

Извор: СРНА