latinica  ћирилица
04/03/2017 |  18:14 | Аутор: РТРС

Љутите присталице Брегзита позивају да се расформира Дом лордова

Петицију за расформирање британског Дома лордова потписало је скоро 100.000 људи што значи да је парламентарна дебата о том питању скоро неизбјежна.
Британски парламент (Фото: Flickr/ Iain Farrell) -
Британски парламент (Фото: Flickr/ Iain Farrell)

Присталице "Брегзита" бијесне су због става Дома лордова који су поставили услове премијеру Терези Меј у замјену за подршку закону о изласку Лондона из ЕУ.

Петиција позива да се неизборни дом расформира и да се уведе нови чији ће чланови бити бирани. Петицију је до сада потписало 99.000 људи, а потребно је 100.000 за дебату у Доњем дому.

Лордови су разбјеснили присталице "Брегзита" јер су као услов тражили да нови закон о "Брегзиту" осигура права грађана ЕУ у Британији након изласка из ЕУ, пише "Дејли експрес". Дом лордова гласао је са 358 гласова према 256 за амандман о иступању из ЕУ.

Критичари тврде да то питање мора да буде реципрочно у том смислу да Брисел гарантује права британских грађана у Европи.

"Дом лордова наши порески обвезници плаћају око 100 милиона фунти годишње, а вјероватно и више. Дом лордова је скоро највећи парламентарни дом на свијету.
Заостаје само за кинеским Националним народним конгресом", наводи се у петицији.

Из Вајтхола је саопштено да Влада увиђа значај реформе Дома лордова, али да то питање "тренутно није приоритет".

Приједлог закона о "Брегзиту" сада је поново враћен Доњем дому на даљу расправу.

Извор: СРНА