latinica  ћирилица
09/03/2017 |  12:36 ⇒ 21:51 | Аутор: РТРС

"Формирање Војске самопроглашеног Косова пријетња за цијели регион" (ВИДЕО)

Формирање Војске самопроглашеног Косова пријетња је за цијели регион, сматра предсједник Српске Милорад Додик.
Војска Косова - Фото: РТРС
Војска КосоваФото: РТРС

Нелегални покушај формирања такозване косовске војске показује да сви актери дијалога нису опредијељени за мир, поручује директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Посланици у Парламенту самопроглашеног Косова усвојили су резолуцију, којом траже безусловно ослобађање Рамуша Харадинаја, и до тада прекидају дијалога са Београдом.

Ова одлука, али и нелегални покушај формирања такозване косовске војске показују да сви актери дијалога нису опредијељени за мир, поручују из Србије.

Предсједник Српске Милорад Додик сматра да би формирање Војске самопроглашеног Косова била пријетња за цијели регион.

Ђурић је истакао да је сада јасно да су власти у Приштини претходних мјесеци, подизањем тензија, заправо тражиле изговор да се прекине нормализација односа и дијалог са Србима и Београдом.

Додао је да Србија остаје опредијељена за дијалог, али и да је противљење НАТО-а и САД-а формирању тзв. Косовксе војске, велики дипломатски успјех Србије.

“То је производ је темељног и минуциозног рада на томе да се наши ставови објасне и приближе, не само земљама на чију смо подршку и у најтежим тренуцима могли да рачунамо, као што су Кина и Руска Федерација, већ и са земљама НАТО-а", рекао је Марко Ђурић директор Канцеларије за Косово и Метохију

Да би формирање војске самопроглашеног Косова била велика регионална пријетња, посебно због тренутне ситуације у Македонији, сматра и предсједник РС, Милорад Додик. Истиче да би цијели регион требало да уђе у неку врсту демилитаризације, а не додатне милитаризације.

“Уколико НАТО и САД ипак попусте на том питању, то ће само још више ојачати захтјеве у Српској да се врати изворном концепту Дејтона и организацији војске Републике Српске”, каже предсједник Српске.

Списак земаља које се противе формирању војске самопроглашеног Косова, све је дужи. Тако је данас и норвешки министар иностраних послова Берге Бренде апеловао на косовске власти да се уздрже од трансформације безбједносних снага самопроглашеног Коосва у војску без уставних измјена и политичког процеса, додајући да ће Норвешка остати партнер Приштини у њеним напорима да спроведе реформе и евроатлантске интеграције.