latinica  ћирилица
09/03/2017 |  21:28 | Аутор: РТРС

У Бањалуци тродневни Конгрес ендокринолога и дијабетолога

У Бањалуци је почео тродневни Конгрес ендокринолога и дијабетолога Републике Српске, који ће окупити више од 300 учесника из Српске, БиХ, Србије, Хрватске, Словеније и Македоније.
Клинички центар Бањалука - Фото: РТРС
Клинички центар БањалукаФото: РТРС


"Конгрес промовише струку и науку Републике Српске и веома је значајан у едукативном смислу", рекла је Срни предсједник Удружења ендокринолога и дијабетолога Републике Српске Сњежана Поповић Пејичић.

Пејичићева је навела да ће бити одржано више од 53 предавања у којима ће бити представљена достигнућа и стручни ставови.

Према њеним ријечима, теме Конгреса посвећене су дијагностици и терапији дијабетеса тип један и тип два, компилкацијама ове болести и придружени болестима.

Она је додала да ће предавачи говорити и о темама посвећеним репродуктивној ендокринологији, обољењима штитне жлијезде, надбубрежне жлијезде, док ће у педијатријској сесији бити ријечи о значају феталног и неонаталног раста и развоја и колико одређује укупну животну судбину.

Она је истакла да је ендокринологија веома интересантна медицинска грана, све више актуелна, јер су болести савременог друштва управо ендокринолошке болести.

Професор Медицинског факултета у Београду Светозар Дамјановић рекао је да су ендокрине жлијезде систем и не постоје саме за себе.

"Све оне су дио организма у којем ендокринолошки систем регулише хомеостазу по наредби мозга. Битно је схватити да тело постоји због мозга, а не ради мозга", рекао је Дамјановић.

Конгресу је присуствовала и помоћник министра у ресору здравствене заштите Министарства здравља и социјалне заштите Српске Љиљана Иванчић.

Конгрес организује Удружење ендокринолога и дијабетолога Републике Српске под покровитељством Министартва здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Извор: Срна