latinica  ћирилица
10/03/2017 |  12:22 | Аутор: РТРС

Фицо: Натјераћемо ЕУ да престане да шаље шкарт храну Западном Балкану

Словачки премијер Роберт Фицо изразио је данас задовољство што се на самиту Европске уније у четвртак у Бриселу пробила и тема лошијег квалитета хране и других производа за "нове" Европљане, иако земље Вишеградске четворке нису успјеле у потпуности да ту праксу забрани Европска комисија.

"Наша мисија је дјелимично испуњена. ЕУ мора да потврди да ће предузети мјере да се елиминише негативна пракса са којом нико не можа да се сложи. Можда то изазива нервозу код неких представника Европске комисије, да неће хтјети да се баве кечапом, али ја одговарам да је то прије политички него технички проблем. Ријеч је о кредибилитету ЕУ као институције", рекао је послије самита Фицо, јављају словачки медији.

Земље Вишеградске групе су на посљедњи самит прогурали проблем уобичајене праксе наднационалних компанија да праве и продају исти производ под истим именом у једном квалитету са одређеним састојцима за Запад, а сасвим други, осјетно лошији, премда често не и јефтинији, за посткомунистичке чланице ЕУ и сусједе као што је регион Западног Балкана.

Уз нове Европљане који одбијају да им се продаје шкарт храна стала је и европска комесарка задужена за права потрошача, Чехиња Вјера Јоурова, посебно након најновијих словачких анализа преко 20 производа из продавница у Аустрији и Словачкој гдје се показало да прозиводи за Словаке имају мањи проценат меса, више вјештачких додатака, сиромашнији су по састојцима него исти производ за Аустријанце.

До сада су на све упозорења, прије свега из Чешке која већ неколико година прави анализе, произвођачи и сама ЕК одговарали да је за различити састав наводно крив локални укус потрошача а да ЕУ довољно обавезује да се наведу сви састојци, те потрошач зна шта купује.

На самиту је од два приједлога шефа Европске комисије Жан Клод Јункера - да Европска агенција за заштиту потрошача добије надлежности да издејствује исти квалитет на цијелом европском тржишту или да се прво направе националне анализе а да затим саме земље кажњавају ту нефер праксу, одабран други.

Словачки премијер Роберт Фицо оцијенио је и то као дипломатски успјех, посебно што ће се различитим аршинима за робе за старе и нове Европљане разговарати на европском нивоу у јулу до када ЕК мора да припреми низ конкретних мјера и препорука.

Извор: Бета