latinica  ћирилица
10/03/2017 |  13:29 ⇒ 14/02/2023 | 10:45 | Аутор: РТРС

Ко је смјестио Бакиру?

ПИШЕ: Синиша Михаиловић

Бакир је схватио за шта је послужила његова игра са Сакибом Софтићем. То је било јасно након прес конференције, по добијању писма из Хага.
Бакир Изетбеговић - Фото: klix.ba
Бакир ИзетбеговићФото: klix.ba

Схватио је да је преварен и да је комплетан перформанс послужио у само једну сврху-његову смјену. За кога је терен припремљен исто је јасно-Денис Звиздић .

Готово да ми га је жао. Да не знам његова дјела. И дјела бројних тзв.удружења, која су га и погурала у ову авантуру.

Писмо Ронија Абрахама из Хага до краја је оголило игру спремљену за Бакира. Још прошле године у мају је обавјестио Сакиба Софтића да му је потребно ново именовање. Да ли је Софтић са овим упознао Изетбеговића? Није познато. И поред свега, а прије свега због агресивности удружења и сарајевских медија, Бакир није имао избор. Ако не уђе у процедуру против себе би окренуо бошњачку јавност и медије, а ако крене доживјеће пораз. Болан.

Ко је знао за ово?

Младен Иванић сасвим сигурно. Он је тај који је открио да је неко писмо послао у Хаг још у јуну прошле године. Дакле, мјесец након писма упућеног Софтићу. Он је од првог дана тврдио да тужба неће проћи. И да има јасан план. Њему су на руку ишле све игре око сједница Предсједништва. Одиграно маестрално. Што и није било тешко, ако се унапријед зна игра.

А како се понашао остатак опозиције у Српској? Изјаве и поруке су биле јасне: “Склоните Бакира, ми ћемо Додика” или “Немамо проблем са СДА већ са Бакиром”. Као да је Бакир сам донио одлуку. А не цијела СДА. Остатак опозиције је био сам дио приче у великој игри. Нису имали све информације и послужили су за игру коју су водили други.

Улога Дениса Звиздића је интересантна. Није био у Вијећници када је Бакир , притиснут удружењима и лидерима осталих бошњачких старанака, одлучио да иде ка ревизији. Био је у Београду. Он је сљедећи лидер СДА. С њим ће тзв.Савез за промјене у коалицију неоптерећени ревизијом. Иако није ријешен проблем ванинституционалног дјеловања. Заборавиће га напрасно и рећи да је проблем отклоњен.

Сада ће се окренути Милораду Додику. Говедарица је то већ урадио када је рекао да је неприхватање ревизије пораз Бакира и Додика. Какве везе има Додик са покретањем тужбе за ревизију пресуде? Нема никакве, осим за тзв. Савез за промјене, који понавља мантру о Додику и Изетбеговићу.

Бакир је политички мртав након исхода из Хага, који је познат још од маја прошле године. Замијениће га Звиздић (живи били, па видјели). Неко , ко вуче конце, у исти кош трпа и Додика. Разлози су јасни, али поруке Говедарице, Крсмановића и сличних су смијешне, јер Додик са Изетбеговићем има везу као Иран са Америком. Оно што је жалосно је што није искоришћен врло повољан моменат за тотално успостављање бољих позиција Републике Српске, а требао је да буде. Да је било српског јединства у Народној скупштини.

А одлука Хага је још одавно била позната и није резултат никакве дипломатије , нити паметних потеза појединаца. Добио ју је Софтић у мају 2016.

Остало је само покушај преслагивања политичких прилика у БиХ.