latinica  ћирилица
12/03/2017 |  11:47 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Додик: Неки су знали да ревизија нема шансу

Одбијање ревизије тужбе од Међународног суда правде у Хагу очекивано је, јер Сакиб Софтић није имао легитимитет да заступа Босну и Херцеговину пред тим судом, поновио је данас предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Истиче да такав исход није ни долазио у питање, међутим, Додик наводи да је проблем настао када је неко покушао да незаконито представља Босну и Херцеговину у том процесу.

Предсједник Српске је навео да и даље важе закључци Народне скупштине Републике Српске, јер се они нису односили на то како ће поступити Суд у Хагу, него на злоупотребу положаја и овлаштења и лажно представљање.

Додик је нагласио да тек сада имају снагу закључци Народне скупштине Српске у том погледу.

"Очигледно да је то све било јасно и раније, сада знамо да су и неки знали да ревизија нема шансу, јер Сакиб Софтић није био идентификован као представник БиХ. Неко је одлучио да игра ову игру, а очигледно је да су то они који на заједничком нивоу БиХ чине власт. Они су се хвалили својим добрим односима и сарадњом а сада видимо да је свако покушао да из тога извуче неки максимум", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, ако неко жели да се врати на почетак приче о ревизији, може да види да је његова прва изјава била да је то бесмислено и да нема никакве шансе за успјех.

"Та ревизија и није била тема. Тема је била како је неко могао да се идентификује као представник БиХ, без става заједничких орагана БиХ. Све остало су други урадили као што треба. /Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен/ Иванић је учинио оно што је било сасвим нормално, није могао дати своју сагласност. Од тога не би требало да се праве неке велике политике", каже Додик.

Он је закључио да велика политика мора да се прави на чињеници да је неко злоупотријебио положај и лажно се идентификовао пред Судом у Хагу.

Извор: РТРС/СРНА