latinica  ћирилица
12/03/2017 |  14:43 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

У редовима "Исламске државе" 316 Албанаца са Косова

Самопроглашено Косово суочава се од 2012. године са повећаним учешћем грађана на страни терориста у ратовима у Ираку и Сирији, закључено је на данашњем скупу "Албанци муслимани на Балкану" који је одржан у Приштини под покровитељством Свјетске исламске лиге.

Према званичним подацима косовских безбједносних структура, 316 Албанаца и исламиста са Косова регрутовано је у редове "Исламске државе", уз још 140 лица која су ратовала у Ираку и Сирији.

Муфтија самопроглашеног Косова Наим Трнава рекао је да је Исламска заједница Косова чврсто опредијељена да створи услове пуне сигурности и мира на Косову, али да су забрињавајући подаци о "изманипулисаним вјерницима" који су због незнања отишли у наведене земље.

"Свједоци смо, у посљедњих неколико година, да се религија злоупотребљава за различите интересе и да људи који су изманипулисани изазивају сукобе и ужасне злочине широм свијета", навео је Трнава.

Он је додао да грађани самопроглашеног Косова муслиманске вјероисповијести "нису остали имуни" на екстремистичку идеологију. Трнава види разлог "завођења" у повећаном броју лажних проповједника вјере, необавијештености, сиромаштву и изманипулисаности. 

Извор: Срна