latinica  ћирилица
13/03/2017 |  09:23 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

Жртве усташа туже због злочина НДХ: Хрватска да плати 3,5 милијарди долара

Хрватској је ових дана уручена групна тужба за накнаду штете коју су Срби, Роми и Јевреји претрпјели током Другога светског рата у усташком режиму НДХ.
Јасеновац - Фото: РТРС
ЈасеновацФото: РТРС

Хрватској је уручена групна тужба за накнаду штете коју су Срби, Роми и Јевреји из Хрватске претрпјели током Другог свјетског рата, пише загребачки Вечерњи лист.

Ријеч је о поступку који је неколико лица у мају прошле године покренуло пред Окружним судом у Чикагу.

Од Хрватске се тражи одштета у износу од 3,5 милијарди долара.

Ријеч је о накнади, не само материјалне штете, за одузету имовину, већ и нематеријалну штету коју су претрпјеле жртве усташких логора. Тужиоци тврде да је за ту штету одговорна Хрватска као правни насљедник НДХ.

У Министарству спољних послова Хрватске потврђено је да је тужба стигла путем Америчке амбасаде.

Предсједник бањалучког Удружења логораша Другог свјетског рата Добрила Кукољ изјавила је да бивши логораши и њихови потомци никада неће одустати од одштетног захтјева против Хрватске као насљеднице Независне Државе Хрватске.

"Бивши логораши и њихови потомци никада неће одсустати од накнаде материјалне и нематеријалне штете коју су претрпјели у усташким логорима Независне Државе Хрватске", рекла је Кукољева Срни.

Она је подсјетила да је Европски суд за људска права у Стразбуру 2010. године одбио тужбу Удружења логораша Другог свјетског рата Републике Српске против Хрватске, са одштетним захтјевом од 500 милиона евра.

"Републичко удружење логораша Другог свјетског рата, након тога упутило је жалбу у УН, али још немамо никаквог одговора по том питању", рекла је Кукољева.

Она је додала да бањалучко Удружење логораша Другог свјетског рата није упознато са групном тужбом за надокнаду штете од 3,5 милијарди долара која је против Хрватске покренута прошле године пред Окружним судом у Чикагу.

Хрватској је уручена групна тужба за надокнаду штете од 3,5 милијарди долара, коју су Срби, Роми и Јевреји претрпјели у Хрватској у Другом свјетском рату, а исплата надоканде тражи се за жртве, њихове насљеднике и родбину, пишу данас хрватски медији.

Извор: РТРС, СРНА