latinica  ћирилица
14/03/2017 |  07:48 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Додик- Човић: Стати у крај вануставном дјеловању (ВИДЕО)

У Бањалуци је завршио састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика са хрватским чланом Предсједништва БиХ Драганом Човићем.
Драган Човић и Милорад Додик - Фото: РТРС
Драган Човић и Милорад ДодикФото: РТРС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је на данашњем састанку разговарано о многим питањима, а посебно о вануставном дјеловању члана Предсјендиштва БиХ Бакира Изетбеговића, који је злоупотребио функцију приликом покушаја ревизије пресуде.

Додик је рекао да је таквој пракси дошао крај и да је на тај начин Изетбеговић направио и корисну ствар јер је на данашњем састанку разговарано и како ојачати акта која ће спријечити такву праксу и у будућности.

Он је навео да "у име нас нико не може да говори" и да је сагласан са Човићевим ставом да нико никоме не бира представнике.

"Суверенитет који имају народи у БиХ се мора поштовати. Мени лично је било непријатно у неколико ситуација када се Бакир Изетбеговић идентификовао са Босном и Херцеговином. Бакир Изетбеговић није БиХ", изјавио је Додик на заједничкој конференцији за медије.

Милорад Додик

Додик је говорећи о тренутној ситуацији у БиХ рекао и да заједничке институције у овом тренутку немају никакву корист, те је напоменуо да је тренутно блокиран рад и Савјета министара и Парламентарне скупштине БиХ.

"У протеклим данима смо могли чути изјаве Мирка Шаровића који каже да ће се овај сазив Савјета министара одржати до краја мандата. Нас то не занима, Нас занима да Савјет министара остварује своју функцију координације са ентитетским органима", навео је Додик.

Он је напоменуо да је данас од Драгана Човић добио информације о проблемима у функционисању власти на нивоу БиХ гдје сад не постоје никакви договори и да једини договор који је тренутно на снази је договор између Савеза за промјене и Бакира Изетбеговића.

Додик је рекао да је на састанку договорен и наставак приче о страним судијама који су у Суду БиХ и да се то питање мора ријешити зато што се у БиХ показало да није добро оставити неријешена питања у БиХ.

Предсједник Српске и СНСД-а је навео и да је разговарнао и о наставку сарадње између СНСД-а и ХДЗ-а.

Хватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић у обраћању новинарима је истакао да је потребно поштивати права свих народа у БиХ, оцијенивши да је њихов данашњи разговор био конструктиван и добар, као и сви претходни, с циљем стабилизације односа у БиХ, који су нарушени посљедњим потезима бошњачких политичких лидера.

Драган Човић

Човић је изјавио да је неопходна стабилизација политичке ситуације у БиХ након што је бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић једнострано узурпирао институције БиХ и прекршио Устав злоупотребом овлаштења у случају захтјева за ревизију пресуде по тужби против Србије.

"Након застоја у функционисању БиХ биће неопходно да много динамичније разговарамо и договарамо се да би се одређене ствари стабилизовале. Морамо бити фокусирани на економију и питања важна за наше грађане, за шта је потребан квалитетан политички однос", рекао је новинарима Човић послије састанка са предсједником Репбулике Српске Милорадом Додиком.

Према Човићевом мишљењу, не постоји виши ниво неповјерења него што је сада у БиХ.

"Ситуација у БиХ је лоша, а примјер је Предсједништво гдје имамо материјала за само сједницу и нема више садржаја за доношење одлука, а слично је и у парламетну БиХ. Упркос свему, вјерујем да пријевремених избора у БиХ неће бити", додао је Човић.

Он је поновио да су у Предсједништву БиХ злоупотријебљена овлаштења "до те мјере да се у име једног народа и странке покушао изиграти бошњачки народ, али и друга два која живе у БиХ".

"То се урадило уз сакривање информација и покушај да се у име једног лица или странке иде у комуникацију на међународном плану. Тиме је могла бити нанесена несагледива штета и срећа је да је одговор из Међународног суда правде у Хагу дошао веома брзо", навео је Човић и напоменуо да не може разумјети да неко свјесно иде у личну или пропаст свог народа.

Он је оцијенио да је због свега тога веома компликована ситуација у БиХ и да се тешко може вратити повјерење до избора 2018. године, али да се у БиХ "до тада мора некако функционисати јер се крајње озбиљно мора сагладати процјена према којој је БиХ једна од земаља којој пријети распад".

"Желимо створити амбијент да се избјегне могућност да на наредним изборима један народ другом може бирати представнике. Желимо да сваки народ бира своје представнике јер у противном све може бити као у случају ревизије, а имам осјећај да је неко циљано створио овакву атмосферу да би пролонгирао било какав напредак у земљи", рекао је Човић.

Он је оцијенио да су односи Хрвата и Срба у БиХ добри, те да нису на штету било кога у БиХ.

"Први долазак предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића у Сарајево биће прилика да се у Предсједништву БиХ изјаснимо о актуелној ситуацији, а ја сматрам да је неопходан консензус о свим питањима. Биће изузетно тешко наставити даље", упозорио је Човић.

Говорећи о Реформској агенди, Човић је рекао да на нивоу БиХ нема активности и да се, уколико се жели до краја године добити кандидатски статус БиХ за чланство у ЕУ, мјере из Агенде морају брже спроводити.

Одговарајући на питање какав је његов однос са Католичком црквом, Човић је рекао да дио представника ове цркве у Сарајеву некада износи политичке ставове, што је демократско право, али да са 95 одсто вјерских великодостојника има више него добру сарадњу.