latinica  ћирилица
14/03/2017 |  16:02 ⇒ 15/03/2017 | 09:07 | Аутор: РТРС

Бурно на сједници Вијећа народа Српске, нема сагласности (ВИДЕО)

Бурно на сједници Вијећа народа Републике Српске. Клуб Бошњака покренуо је процедуру заштите виталног националног интереса на све тачке које су биле на дневном реду - акте у вези са референдумом, Закон о образовању и закључке са посебне сједнице Народне скупштине о ревизији тужбе против Србије. Посебно скандалозно, сматрају српски представници, било је образложење за закључке о ревизији.
Вијеће Народа - Фото: РТРС
Вијеће НародаФото: РТРС

Механизам заштите виталног националног интереса на скупштинске закључке у вези са покретањем ревизије Клуб Бошњака поднио је јер, кажу, није у надлежности Парламента Српске да о томе расправља, већ на заједничким органима.

- Не може Народна скупштина у ентитету мијењати Дејтонски мировни споразум на начин да каже да високи представник треба да оде, да се укину стране судије - рекао је потпредсједник Вијећа народа Републике Српске Кемо Чамџија.

Осим тога, Клуб Бошњака, у образложењу одлуке, наводи да су посланици, усвајањем закључака, покушали да негирају геноцид и прикрију жртве и злочине. Овакво скандалозно објашњење српски представници сматрају још једном манипулацијом жртвама у политичке сврхе и увредом за све посланике који су изгласали закључке.

- Дуго сам у политици, никада нисам чуо безобразније образложење, које је чиста лаж - рекао је Игор Жунић, народни посланик и замјеник шефа Клуба посланика СНСД у НСРС.

Клуб Бошњака није се ту зауставио. И на све остале тачке покренут је механизам заштите виталног националног интереса. У закону о основном образовању споран им је назив језика бошњачког народа, а да им одлуке у вези са референдумом угрожавају интерес већ је, кажу, утврдио и Уставни суд Републике Српске.

- Није дошло до процедуралне грешке у ранијој пресуди суда. Уставни суд је морао јасно да констатује да је дошло до повреде виталног националног интереса бошњачког народа - сматра Чамџија.

Подсјећамо, Уставни суд, у својој одлуци, јесте констатовао да је повријеђен витални национални интерес Бошњака, али искључиво у поступку доношења Одлуке о констатовању резултата, дакле због процедуралних разлога.

- Данас сам први пут био на Вијећу народа и никада у животу нисам видио такву врсту дезинформација - каже Жунић.

Вијеће народа није постигло сагласност ни о једном захтјеву Клуба Бошњака, па ће сви материјали бити упућени на заједничку сједницу комисији НСРС и Вијећа народа.

- Идемо поново на Уставни суд и видимо већ да је то пракса овог Вијећа већ дужи временски период - рекла је предсједавајућа Вијећа народа Српске Нада Тешановић.

Предсједник Клуба Срба у Вијећу народа Републике Српске Перо Петровић рекао је  да Бошњаци питање заштите виталног националног интереса, на које имају пуно право, покрећу за ствари за које не би требало, а све са циљем успоравања доношења закона који су веома важни за Српску.

У прилог томе говори и податак да је Клуб Бошњака у актуелном сазиву Вијећа народа, током протекле двије године поднио чак 29 захтјева за заштиту виталног националног интереса, што је већ за четири захтјева више него у цијелом прошлом сазиву.