latinica  ћирилица
15/03/2017 |  08:43 ⇒ 18:00 | Аутор: РТРС

Бањалука: Сајам "ГРАМЕС - ДЕМИ 2017" (ВИДЕО)

У Бањалуци је данас отворен 21. Сајам грађевинарства и електромашинске индустрије "ГРАМЕС-ДЕМИ 2017" и први Сајам декора и дизајна, на којима ће се до суботе, 18. марта, представити више од 100 излагача из Републике Српске, Федерације БиХ, земаља бивше Југославије, Аустрије, Италије, Русије, Њемачке и Кине.
Бањалука: Сајам "ГРАМЕС - ДЕМИ 2017" - Фото: Screenshot
Бањалука: Сајам "ГРАМЕС - ДЕМИ 2017"Фото: Screenshot

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић истакла је, отварајући сајам, да је ова манифестација празник грађевинарства, која утиче на развој осталих привредних и услужних дјелатности, односно представља мотор развоја привреде једне земље.

"Званична грађевинска сезона у Републици Српској почиње са Сајмом грађевинарства и електромашинске индустрије и то говори о значају ове привредне манифестације, респекту који има међу привредницима, произвођачима грађевинског материјала, грађевинских машина и иноваторима", истакла је Голићева.

Голићева је рекла да привредници из Аустрије, под покровитељством Трговинске коморе и Амбасаде Аустрије у БиХ, први пут имају организован наступ на овом Сајму.

"Ово је корак напријед и овдје су планирани битни састанци на којима ће инвеститори директно са извођачима преговарати о пословима у предстојећој грађевинској сезони", напоменула је Голићева.

Она је рекла да Влада Републике Српске чини све за стварање што повољнијег привредног амбијента за домаћа предузећа и стране инвеститоре.

"Један од битних корака биће измјене и допуне постојећег Закона о уређењу простора и грађења, које ће ресорно министарство у току ове године упутити у скупштинску процедуру, да би додатно поједноставили процедуре за добијање одобрења за грађење", истакла је Голићева.

Она је рекла да Влада Републике Српске код свих међународних инвеститора инсистира на ангажману искључиво домаће грађевинске оперативе, као и произвођача, а покренути су и бројни пројекти из области обновљивих извора енергије, подстицања степена енергетске ефикасности.

"Влада Републике Српске има велике развојне планове у наредном периоду, од изградње и завршетка дионице ауто-пута Бањалука-Прњавор, потписана су писма намјере за изградњу ауто-пута Бањалука-Млиништа и Бањалука-Приједор, а најављена је изградња брзе цесте Београд-Сарајево, која ће највећим дијелом ићи преко територије Републике Српске", истакла је Голићева.

Она је закључила да се очекује и почетак изградње великих пројеката у области енергетике, као што су Хидроелектрана "Дабар", "Мрсово" и "Улог" са почетком грађевинске сезоне, а настављају се радови на заштити система од поплава и даљег развоја путне инфраструктуре.

Директор Бањалучког велесајма Милован Жугић рекао је да је Сајам добра прилика за директне контакте између компанија и давалаца услуга, као и да је на овогодишњем сајму знатно повећан број излагача у односу на прошлу и претпрошлу годину.

Извор: Срна