latinica  ћирилица
15/03/2017 |  08:51 | Аутор: РТРС

Британци одбацују оптужбе о прислушкивању Трампа

Британска обавјештајна агенција није прислушкивала Доналда Трампа током ни након предсједничких избора у САД-у, рекао је у уторак британски функционер, одбацујући оптужбе које су на рачун агенције изнијели поједини политички аналитичари.
Доналд Трамп - Фото: Screenshot/YouTube
Доналд ТрампФото: Screenshot/YouTube

Функционер за којег Ројтерс наводи да је упознат с политичким и безбједносним операцијама, рекао је да су оптужбе које је за "Fox News" изнио аналитичар Ендрју Наполитано неистините и апсурдне.

Аналитичар и бивши судија у Њу Џерсију рекао је да је Обама добијао транскрипте од британске обавјештајне агенције "GCHQ", која је пандан америчкој агенцији за националну безбједност (НСА).

"Три обавјештајна извора обавијестила су 'Fox News' да је Обама изашао изван командног ланца – он није користио НСА, није користио ЦИА-у, није користио ФБИ", рекао је Наполитано, устврдивши да је бивши амерички предсједник за прислушкивање користио 'GCHQ'.

Британски функционер каже да према британском закону та агенција може прикупљати податке само ради заштите националне безбједности.

Трамп који је у јануару ступио на предсједничку дужност, објавио је раније овог мјесеца да га је његов претходник Барак Обама прислушкивао током касне фазе кампање 2016, не наводећи доказе за те тврдње. Оптужбе за прислушкивање одбацили су Обамини функционери.

Извор: Хина