latinica  ћирилица
15/03/2017 |  09:17 ⇒ 15:03 | Аутор: РТРС

Приштина присваја сву непокретну имовину регистровану на име Србије; Ђурић: Поништити одлуку

Привремена влада у Приштини донијела је одлуку на основу које се сва непокретна имовина регистрована на име СФРЈ, односно Републику Србију и Аутономну Покрајину Косово, региструје на име самопроглашене републике Косово као власника имовине, јавила је Радио-телевизија Србије.

Одлуком владе, коју је потписао Иса Мустафа, Катастарска агенција обавезује се да региструје право својине у регистар имовинских права у законом предвиђеном року.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић саопштио је данас да ће Влади Србије предложити да на наредној сједници поништи противправну одлуку приштинских власти о присвајању непокретне имовине Србије.

"Ова одлука приштинских власти посљедица је дуговечне тежње сепаратистичког вођства у Приштини да легализује отимачину и пљачку државне и народне имовине у нашој јужној покрајини са циљем да економски обесправљујући Србе на Косову и Метохији доврши искорењивање Срба и заокружи процес етничког чишћења", рекао је Ђурић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Он је послије састанка са политичким представницима Срба са Косова и Метохије рекао да је ова одлука и фактички и правно неспроводива и осуђена на то да остане "мртво слово на папиру".

"Осим тога она представља и ратни поклич приштинског, сепаратистичког руководства које својим грађанима нема ништа да понуди осим сукоба са Србима, Србијом и оним што је остало од српског народа на подручју наше јужне покрајине", рекао је Ђурић.

Он је подсјетио да је Влада Србије сличном одлуком већ успјешно заштитила државне и националне интересе приликом покушаја Приштине да отме Трепчу.

Ђурић је навео да је Приштина одлуку донијела 1. марта, без консултација са представницима Срба и поручио да очекује јасну реакцију међународне заједнице, као што је реаговала и на покушај доношења одлуке о формирању такозване војске самопроглашеног Косова.

Он је истакао да Србија неће пристати на пљачку и отимачину и да ће Влада и представници Срба са Косова и Метохије у тој борби бити јединствени.

Извор: СРНА