latinica  ћирилица
15/03/2017 |  10:33 | Аутор: РТРС

Трамп отписао 100 милиона долара дугова да би смањио порез

Питање да ли амерички предсједник Доналд Трамп адекватно измирује своја пореске обавезе поново се нашло у жижи, јер процурили подаци из 2005. године показују да је он отписао више од 100 милиона долара пословних губитака како би смањио федерални порез који је требало да плати.
Доналд Трамп, предсједник САД-а (фото:  AP Photo/ Pablo Martinez Monsivais) -
Доналд Трамп, предсједник САД-а (фото: AP Photo/ Pablo Martinez Monsivais)

Трамп је током предсједничке кампање одбио да објави своје податке о порезу и то да ли измирује своје обавезе, за разлику од других председничких кандидата.

Он је говорио да те податке ревидира Унутрашња служба за приходе, а у дебати с противкандидаткињом Хилари Клинтон рекао да га је неплаћање федералног пореза на приход "учинило паметним".

Новинарка телевизије Ем-Ес-Ен-Би-Си Рејчел Медоу написала је јуче на Твитеру да има Трампову пореску пријаву из 2005. и да ће је објавити у 21.00 по локалном времену (2.00 у сриједу по централноевропском времену).

До пријаве је према наводима Ем-Ес-Ен-Би-Сија дошао новинар Дејвид Кеј Џонсон, добитник Пулицера, који је рекао да му је документ стигао поштом и да га није тражио.

Америчка телевизијска мрежа је те податке и објавила, док је Бијела кућа претходно саопштила да је Трамп остварио више од 150 милиона прихода 2005. године и платио порез у висини од 38 милиона долара.

Бијела кућа је то саопштење издала из предострожности, прије него што су објављени процурили подаци, упозоривши да је објављивање података о приходима незаконито.

Према подацима које је Ем-Ес-Ен-Би-Си објавио на свом сајту, Трамп – који се 2005. бавио некретнинама – платио је ефективну пореску стопу од 25 одсто, што је више него што око 10 одсто просечних Американаца плаћа сваке године, али је мање од 27,4 одсто, колико плаћају порески обвезници који зарађују у просеку милион долара годишње.

Рупа у пореском закону 

Подаци су процурили из Конгресног заједничког комитета за опорезивање, преноси британски Телеграф.

Трамп је, према тим документима, отписао 100 милиона губитака како би смањио порез који је требало да плати, при чему је толико велике губитке раније пријавио јер му је то омогућавало да од деведесетих користи рупу у пореском закону која му је омогућавала да губитке из прошлости отпише у наредним годинама.

Наиме, објашњава лондонски дневник, Трамп је 1995. пријавио губитак већи од 900 милиона долара, што је био резултат финансијског краха у његовим казинима, а документа показују да су губици били толико велики да су омогућили Трампу да избјегне плаћање пореза у наредних 18 година.

Међутим, документа која је објавио Ем-Ес-Ен-Би-Си показују да га је 2005. нови порез спријечио да оствари пуну корист од попуста на губитке.

Двије стране докумената које је објавила америчка телевизијска мрежа показују да је Трамп 2005. платио 5,3 милиона долара на име федералног пореза на приход и још 31 милион долара на име алтернативног минималног пореза, који је уведен да би се богаташи спријечили да користе рупе у закону како би избјегли плаћање пореза.

Извор: Агенције