latinica  ћирилица
15/03/2017 |  10:55 | Аутор: РТРС

Којић: Заказало правосуђе на нивоу БиХ

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да правосудне институције на нивоу БиХ не раде ништа по кривичним пријавама које су надлежне институције Републике Српске поднијеле о почињеном ратном злочину над Србима у БиХ.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

"Суд БиХ је до сада за злочине над Србима изрекао свега осам одсто од укупног броја пресуђених казни затвора. То значи да Тужилаштво БиХ очигледно не ради ништа по пријавама које су дошле из Републике Српске, јер се истраге спорадично спроводе или не спроводе", рекао је Којић Срни.

Он је изнио податак да су МУП и институције Републике Српске поднијеле више од 1.066 извјештаја о почињеном кривичном дјелу ратног злочина над Србима у БиХ.

Према његовим ријечима, мање сложени предмети, које би према Стратегији за процесуирање ратних злочина у БиХ требало да процесуирају судови у Републици Српској и Федерацији БиХ, не пребацују се тим судовима већ остају у Тужилаштву БиХ.

Којић је рекао да се лица бошњачке и хрватске националности пред Судом БиХ на основу Кривичног закона БиХ углавном процесуирају за лакша кривична дјела, као што су ратни злочин против цивилног становништва и ратних заробљеника.

Он је нагласио да се с друге стране Србима стављају теже квалификације кривичног дјела геноцида и злочина против човјечности за које се изричу драконске казне затвора и више од 20 година.

Којић је закључио да су правосудне институције на нивоу БиХ Србе осудиле на 1.664,5 година затвора, док је од укупно више од 2.000 изречених година казни затвора, свега осам одсто изречено за злочине над Србима.

Извор: СРНА