latinica  ћирилица
15/03/2017 |  11:08 | Аутор: РТРС

Басташић: Лоши изгледи за тужбу јер иза ње не стоји држава Србија

Предсједник Удружења "Јадовно 1941" Душан Басташић рекао је Срни да би имало смисла тужити Хрватску за злочине у усташким логорима у НДХ само ако би иза тога стајала политичка одлука државе Србије и њена финансијска средства.
Душан Басташић (Фото: jadovno.com) -
Душан Басташић (Фото: jadovno.com)

"За тај веома захтјеван пројекат неопходна је прво политичка одлука државе Србије - да одријеши кесу и да заборави тешко разумљиву политичку коректност и покрене поступак прво за утврђивање одговорности Хрватске за геноцид почињен над Србима у НДХ", рекао је Басташић.

Тек након тог вјероватно дугогодишњег процеса, каже Басташић, могло би се се евентуално кренути са одштетним захтјевом.

"Хрватска Влада је то схватила веома озбиљно и не сумњам да ће бити спремни издвојити велике суме да се та оптужница одбаци", истакао је Басташић.

Басташић сматра да су шансе за успјех групне тужбе против Хрватске, којом се тражи одштета од 3,5 милијарде долара за жртве усташких логора у НДХ, готово никакве, јер је мало вјероватно да иза ње на било који начин стоји држава Србија, а још мање Република Српска.

Басташић оцјењује да се не може очекивати ни нагодба попут оне у случају тужбе Крајишника против америчке компаније "МПРИ" за геноцид над Србима 1995. године, јер би Хрватска нагодбом признала да је правна насљедница НДХ, што се, како каже, свакако неће догодити.

"За Републику Хрватску би признање континуитета државности од времена Анте Павелића до данас имало катастрофалне посљедице по укупни финансијски опстанак, али о том континуитету, који постоји од НДХ до данас, свједочимо свакодневно", рекао је Басташић.

Хрватској је уручена групна тужба за надокнаду штете од 3,5 милијарди долара, коју су Срби, Роми и Јевреји претрпјели у Хрватској у Другом свјетском рату, а исплата надоканде тражи се за жртве, њихове насљеднике и родбину.

Поступак је у мају прошле године пред Окружним судом у Чикагу покренуло неколико лица, која наводе да је за ту штету одговорна Хрватска као правна насљедница НДХ.

Извор: СРНА