latinica  ћирилица
15/03/2017 |  12:44 ⇒ 13:17 | Аутор: РТРС

Добој: Обезбиједити пружни прелаз у насељу Грабовица

Савјет добојске Мјесне заједнице Станови упутио је данас захтјев надлежним институцијама Републике Српске да обезбиједе пружни прелаз у насељу Грабовица на којем је 12. марта у судару воза и аутомобила трагично страдала породица Ђедовац, јер ће у супротном блокирати прелаз и обуставити жељезнички саобраћај.
Добој - пружни прелаз - Фото: РТРС
Добој - пружни прелазФото: РТРС

Предсједник Мјесне заједнице Жељко Нинковић рекао је новинарима да је захтјев упућен на адресе Владе Републике Српске, Министарства саобраћаја и веза, те Окружног јавног тужилаштва у Добоју.

"Тражимо да се пружни прилаз обезбиједи звучном или свјетлосном сигнализацијом, а најбоље рјешење било би постављање рампе", навео је Нинковић током данашњег мирног протеста мјештана који су се окупили око пружног прелаза.

Од ових институција мјештани захтијевају и да спроведу радње и утврде да ли су легално изграђени објекти са лијеве и десне стране пружног прелаза за које тврде да ометају видљивост преласка.

"Тражимо од надлежних институција тумачење да ли су ти објекти постављени у складу са законом, имају ли урбанистичку и грађевинску дозволу, а ако немају тражимо да се хитно сруше објекти и утврди ко је одговоран за то", истакао је Нинковић.

Он је подсјетио да се на овом пружном прелазу од 2013. године догодило шест удеса, од којих и један са смртним исходом у којој је страдала четворочлана породица Ђедовац.

Према његовим ријечима, већина несрећа дешава се у ноћним часовима, јер пругу цијелом дужином прати регионални пут, те возач не може процијенити да ли у сурет долази друмско возило или воз.

Славко Божичковић каже да се на овој прометној саобраћајници која води у Станове не осјећа сигурно, јер видљивост ометају објекти уз пругу и шибље.

Живко Ђедовац каже да је несрећа са породицом Ђедовац иницирала активности да се коначно обезбиједи овај пружни прелаз.

У саобраћајној несрећи која се десила у недјељу, 12. марта, у добојском насељу Грабовица у судару аутомобила и воза на пружном прелазу смртно су страдали супружници Златко и Славица Ђедовац и њихове кћерке Кристина и Николина.

Извор: Срна