latinica  ћирилица
15/03/2017 |  12:53 ⇒ 13:26 | Аутор: РТРС

Хрватској привреди пријети велики потрес због Агрокора

Претпоставља се да неће доћи до потпуног краха Агрокора, али зато слиједи велико преслагивање, укључујући и власничко, при чему држава не би смјела да помаже приватној компанији изван оквира у којима помаже и осталима, сматра економски аналитичар Лука Бркић.
Агрокор (Фото: progressive.com.hr) -
Агрокор (Фото: progressive.com.hr)

На питање шта би за хрватску привреду значило да Агрокор дође у ситуацију да не може да отплаћује своје дугове добављачима и кредиторима, Бркић је нагласио да би то због величине саме компаније изазвало велике и значајне потресе у хрватској привреди.

- Ријеч је о највећој хрватској и регионалној компанији, према томе пад, пропаст или велики тектонски поремећај у оквиру таквог пословног субјекта мора имати вишеструке посљедице, мора имати неки цунами ефект који не би био мали. То би сигурно изазвало велике проблеме у хрватској привреди - рекао је Бркић.

Када је ријеч о државној помоћи овој компанији, он сматра да би се држава треба бринути на начин као што се брине и о осталим привредним субјектима у сличној ситуацији.

Бркић не вјерује да ће доћи до пропасти компаније, али јој предстоји велико престројавање, вјеројатно и власничко.

- У овом тренутку немогуће је предвидјети што ће се догађати. Мислим да неће доћи до краха у ономе смислу да ће компанија бити ликвидирана. Вјеројатно је и добро да то тако не буде - закључио је Бркић.

Јакша Пуљиз с Института за развој и међународне односе сматра да би велики потреси у Агрокору могли затрести хрватску привреду, посебно велики број подузећа која сада послују с Агрокором која би дошла у незавидну ситуацију.

Младен Ведриш са Правног факултета у Загребу, нагласио је да држава не би требало да директно финансијски помаже  Агрокор, већ да учествује у проналажењу рјешења у смислу партнерстава, разговора са банкама и слично.

Проблеме концерна у власништву Ивице Тодорића пажљиво прати и Влада, из које су потврдили да је одржан састанак њених представника, Сабора и Агрокора, те да ће бити и даље "врло активно у цијелој проблематици, како с перспективе укупног дуга и задужености, тако и с перспективе актуалних трендова у смислу обвеза."

Извор: Агенције