latinica  ћирилица
15/03/2017 |  13:43 ⇒ 14:06 | Аутор: РТРС

Голић: У потрази за локацијом за збрињавање нуклеарног отпада

Регулаторна агенција за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ ради на проналажењу локације за збрињавање нуклеарног отпада који је настао као производ привредних активности неких ранијих привредних субјеката у Републици Српској, изјавила је Срни министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

Голићева је истакла да је ријеч о малим количинама нуклеарног отпада које посједује Република Српска, а које нису ни сличне онима које Хрватска заговара да одлаже у Двору на Уни.

"Мале количине нуклеарног отпада у Републици Српској конзервисане су и налазе се у складиштима и нису уопште опасне по здравље становништва", навела је Голићева.

Она је рекла да је дио нуклеарног отпада, као што су радиоактивни громобрани, смјештен у бањалучком предузећу "Чајевец".

Према њеним ријечима, Регулаторна агенција за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ, која је искључиво надлежна за ту област, тражи локацију за збрињавање нуклеарног отпада.

Она је навела да у том погледу у обзир могу доћи напуштене касарне које су далеко од водотокова и насељених мјеста на којој би нуклеарни отпад привремено био смјештен до слања у земљу поријекла.

Голићева је подсјетила да БиХ према одређеним конвенцијама мора изнаћи неку локацију гдје би се нуклеарни отпад привремено складиштио док се не врати у земљу поријекла.

Она је рекла да надлежни инспекцијски органи Републике Српске у сарадњи са Регулаторном агенцијом за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ раде на проналажењу локације за збрињавање нуклеарног отпада у Републици Српској.

"Надлежни инспекцијски органи Републике Српске контролишу земљиште, водотокове и комплетну природу у Српској, због чега нема никакве бојазни да ће нуклеарни отпад бити збринут на недозвољеној локацији", закључила је Голићева.

Извор: СРНА