latinica  ћирилица
15/03/2017 |  14:07 ⇒ 14:46 | Аутор: РТРС

Награда "Меша" уручена Бајцу и Демићу

Књижевна награда "Меша Селимовић" за књигу године уручена је данас у београдском Народном позоришту двојици писаца који су је равноправно подијелили - Владиславу Бајцу за роман "Хроника сумње"и Мирку Демићу за "Ћутања из Горе".
Бајцу и Демићу уручена награда "Меша Селимовић" - Фото: ТАНЈУГ
Бајцу и Демићу уручена награда "Меша Селимовић"Фото: ТАНЈУГ

Награду која се састоји од плакете - рељефа са ликом Меше Селимовића, повеље и новчаног износа, лауреатима је уручио генерални директор компаније Новости Ратко Дмитровић.

На свечаном уручењу награда емитован је говор професора Филозофског факултета у Нишу Горана Максимовића који је за "Ћутања из горе" навео да је ријеч о фантазмагорији пуној митских и стварносних аналогија, кроз коју се излаже судбина Петрове горе на Кордуну.

Аутор књиге Мирко Демић навео је да већ у првим реченицама "Тврђаве" Мешин јунак каже да "не вриједи причати о страшном убијању, о људском страху, о звјерствима и једних и других, не би требало ни памтити, ни жалити, ни славити, да је најбоље заборавити, да умре људско сјећање на све што је ружно, али да како се романескна пређа одмотава, ми видимо да је то пусти санак сваког повратника из тог чуда што се зове рат".

- Тако сам и сам годинама над својим умирућим завичајем тражио одгонетку, објашњење, разлог, утјеху, не задовољавајући се пуким мирењем и слијегањем раменима. И нисам нашао ништа што би ме умирило, а оно што сам ископао у себи, није ми донијело другачије сазнање од оног Мешиног, по којем "живимо у тврђавама, личним, групним, националним, државним и мрзимо се, пријетимо једни другима и убијамо се с времена на вријеме, преносећи мржњу потомцима" - рекао је Демић.

Аутор награђене књиге "Хроника сумње" Владислав Бајац рекао је да је читајући Мешу Селимовића схватио да су "сви писци овога свијета повезани".

- Писац заиста јесте разголићен пред свијетом, по задатку а приори зачуђен пред било којом истином универзума. Уосталом, зато и пише: да би увијек и изнова постављао нова питања - навео је Бајац.

Извор: СРНА