latinica  ћирилица
15/03/2017 |  14:35 ⇒ 14:38 | Аутор: РТРС

Петрић: Дефинисана питања, али потребна и политичка сагласност

Предсједавајући Интерресорне радне групе за изборно законодавство Бранко Петрић изјавио је данас у Сарајеву да је ова радна група дефинисала задатке свог рада, али да је неопходна политичка сагласност за рјешавање одређених питања која се тичу избора, за које су потребне и уставне промјене.
Бранко Петрић - Фото: СРНА
Бранко ПетрићФото: СРНА

"Интерресорна радна група је направила концепт, пројект свог рада и дефинисала задатке", рекао је Петрић Срни, наводећи да су отворена сва питања која треба да буду ријешена у току ове године, да би се избори идуће године одвијали у демократској атмосфери.

Он је навео да је ријеч, прије свега, о имплементацији одлука Уставног суда БиХ, Суда за људска права у Стразбуру, али и неким другим неријешеним стварима које из тога произилазе.

"Ту су и нека техничка побољшања, те преиспитивање изборних јединица и броја изабраних посланика на свим нивоима власти у БиХ", додао је Петрић.

Истичући да Интерресорна радна група има капацитет за предлагање измјена законске регулативе, Петрић је подсјетио да су за нека питања претходно потребне интервенције у уставима БиХ и Федерације БиХ.

"Избор Предсједништва БиХ, Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, Дома народа Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ крупна су уставно-политичка питања и актери су дужни да то питање ријеше на начин прописан у уставима", објаснио је Петрић.

Он је навео да уставна рјешења, укључујући и питање Града Мостара, које је питање Устава ФБиХ, а која буду договорена, треба да буду делегирана Интерресорној радној групи као приједлози за законске промјене.

Наводећи да је једно од основних начела принципа демократских избора једнака вриједност гласа, Петрић је рекао да су на том принципу пале норме које регулишу избор вијећника Мостара, те да иста ситуација постоји у изборним јединицама првенствено у Републици Српској за изборе за парламент БиХ.

"Република Српска је редефинисала изборне јединице за Народну скупштину и ускладила број посланика са бројем гласача којим је приближно довела у ситуацију да једнако вриједи сваки глас, али смо у позицији да изборна јединица један за парламент БиХ из Републике Српске има двоструко више гласача, а бира исти број као изборна јединица три", прецизирао је Петрић.

Према његовим ријечима, Интерресорна радна група примила је оставку делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Огњена Тадића на чланство у овој групи, али то не утиче на њен рад јер Група ради двотрећинском већином.

Он је додао да Дом народа треба да именује другог члана умјесто Тадића и да ће тиме овај проблем бити ријешен.

Петрић је најавио да би наредна сједница Интерресорне радне групе требало да буде одржана 28. марта у Сарајеву.

Извор: Срна