latinica  ћирилица
15/03/2017 |  15:25 ⇒ 17:20 | Аутор: РТРС

Бијељина: Потписан Протокол за подршку свједоцима

У Бијељини је потписан Протокол о међусобној сарадњи институција и невладиних организација у пружању подршке преживјелима и свједоцима у случајевима ратних злочина, сексуалног насиља и других кривичних дјела на подручју које покрива Окружни суд и Тужилаштво у Бијељини.
Бијељина-потписан Протокол о заштити свједока - Фото: РТРС
Бијељина-потписан Протокол о заштити свједокаФото: РТРС

Потписивање протокола о сарадњи реализује се у оквиру пројекта "Осигурање приступа правди за свједоке/жртве кроз јачање и успостављање нових мрежа подршке свједоцима у БиХ". Пројекат финансира ЕУ са два милиона евра.

Протокол је у Бијељини потписала предсједница Управног одбора Фондације "Удружене жене ''Бањалука Нада Голубовић, а мрежу чине четири невладине организације из РС и ФБиХ.

Подршку преживјелим и свједоцима ратних злочина и сексуалних злостављања и других кривичних дјела пружају мреже четири невладине организације :Удружене жене и АЦЕД из Бањалуке те "Медика" из Зенице и "Виве жене" из Тузле. У Српској протоколи су потписани у свим сједиштима окружних судова.

Голубовићева је рекла новинарима да су у Републици Српској протоколи за подршку свједоцима потписани у свим сједиштима окружних судова, док у ФБиХ протокол још није потписан у Сарајевском и Западнохерцеговачком кантону.

Према њеним ријечима, свједоцима се пружа психолошка подршка и припремање за суђење, како би се осјећали добро прије, у току и након суђења, а професионалци и невладине организације раде заједно како би оснажили свједоке.

Голубовићева је истакла да се овим пројектом пружа подршка преживјелима и свједоцима ратних злочина и сексуалног злостављања и у случају ако неће да свједоче, како би се изборили са траумом.

Овим пројектом се пружа подршка преживјелима и свједоцима ратних злочина и сексуалног злостављања и у случају ако неће да свједоче, како би се изборили са траумом.