latinica  ћирилица
15/03/2017 |  15:45 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Радојичић: Има оних којима није у интересу да се ријеши проблем Топлане (ВИДЕО)

Одборници Скупштине града Бањалука усвојили су данас одлуку о расписивању јавног позива за подношење пријава за избор стратешког партнера ради изградње и финансирања нове градске топлане. За одлуку је гласао 21 одборник, два су била уздржана, док је шест одборника било против.
Бањалука - Сједница Скупштине града - Фото: СРНА
Бањалука - Сједница Скупштине градаФото: СРНА

Случај Бањалучка топлана, по ко зна који пут нашао се пред одборницима градске скупштине.

Већ годинама Бањалучани воде борбу са лошим гријањем, а топлана са негативним пословањем. Тренутни дуг топлане је 85 милиона марака, а за све је крив, тврде градске власти, мазут, који у овом предузећу набављају по највишој цијени. Рјешење виде у изградњи новог постројења које би као енергент користило дрво.

Да је ријеч о озбиљном проблему, примјетно је и у изјавама првог човјека Бањалуке, који каже да је изградња нове Топлане на дрвну сјечку, најважнија одлука у овој години. Да ће се она тешко реализовати, видљиво је већ у старту. Градоначелник Игор Радојичић тврди да постоје они којима није у интересу да овај проблем буде ријешен.

"У вези са овом темом, као и када је ријеч о грађевинству, градска администрација се судара са опасним лобијем, који је спреман чак и на угрожавање безбједности свих оних који су у овој причи, каже Радојичић.

Он је упозорио да су лобији врло богати и врло моћни, те у прилици да купују људе на терену.

"Не вјерујте у све што чујете, јер невјероватна је количина отпора која се пружа према сваком покушају да се уведе ред у неку област", навео је Радојичић.

Опозиција подржава напор да се коначно ријеши случај Топлана, али су у исто вријеме и скептични, јер још нису добили писану потврди да је прелазак на други енергент у овом тренутку изводив. Они истичу да имају конкретнија рјешења.

Независни одборник у Скупштини града Зоран Талић замјера што нико до сада није дао писану гаранцију да ће бити довољно новог енергента за бањалучку топлану.

Наводећи да ће предложити три рјешења за проблем "Топлане", Талић је рекао да би добро рјешење било градња малих хидроелектрана на Врбасу, које би шест мјесеци могле гријати Бањалуку, а шест мјесеци правити струју и на тај начин бити самоодрживе.

"Имамо заинтересоване инвеститоре који су спремни саградити спалионицу смећа и да тако производимо и топлотну и електричну енергију", појаснио је Талић, говорећи о другом рјешењу.

ДНС-ов Боран Босанчић вјерује да је изградња нове Топлане на дрвну сјечку, у овом тренутку једино реално рјешење.

"Имајући у виду тренутно стање у топлаи и чињеницу да краткорочне и дугорочне обавезе овог предузећа износе око 85 милиона КМ, промјена енергента у овом моменту једино могуће рјешење", каже Босанчић.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић повукао је са дневног реда данашње сједнице, приједлог одлуке о именовању начелника одјељења у Градској управи. Они ће и даље остати у статусу вршилаца дужности.