latinica  ћирилица
15/03/2017 |  15:54 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Бореновић: Коалиција на нивоу БиХ веома крхка

ПДП ће подржати Декларацију о заштити Општег оквирног споразума за мир у БиХ и убрзаног пута ка Европској унији, чији је предлагач шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Вукота Говедарица.
Бранислав Бореновић - Фото: РТРС
Бранислав БореновићФото: РТРС

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да ће ПДП подржати Декларацију СДС-а, као што ће и СДС подржати Декларацију ПДП-а о европској будућности, коју су предложили лидерима владајуће коалиције на нивоу БиХ.

Бореновић је данас рекао и да је владајућа коалиција на нивоу БиХ веома крхка и да ће врло брзо имати одређене изазове, али да је најбитније да се рјешавају животна питања грађана.

Он каже да је ПДП опредијељен да све теме од значаја за грађане БиХ и Републике Српске буду усвајане и изгласаване, као и да се на бази разговора креира унутрашњи договор, односно врати међусобно повјерење унутар институција БиХ.

"Овакво стање неповјерења настало је највише неодговорном политиком /Бакира/ Изетбеговића, која се може оцијентити политиком обмане и преваре", рекао је Бореновић новинарима у Бијељини након сједнице Предсједништва ПДП-а.

Он је истакао да ниједна, како каже, преварантска политика у БиХ, попут политике Изетбеговића, не може успјети, што је најбоље показало брзо одбацивање захтјева за ревизију пресуде Међународног суда правде у Хагу по тужби БиХ против Србије.

"То је самим тим и зауставило било какву даљу ескалацију потенцијалних тензија у БиХ", рекао је Бореновић и додао да је свако нелегитимно понашање бошњачких политичких елита за сваку осуду.

Бореновић каже да је кључно питање како даље унутар владајуће коалиције на нивоу БиХ.

"Сматрамо да је ова коалиција веома крхка и да ће врло брзо имати одређене изазове. Најбитније је, међутим, да се животна питања грађана БиХ рјешавају у наредном периоду", рекао је Бореновић.

Говорећи о ситуацији у Републици Српској, Бореновић каже да је актуелно стање "посљедица катастрофалне политике коју води Влада Републике Српске".

"У посљедње вријеме у Републици Српској је једина позитивна вијест када се добије кредит, а то показује да се Српска налази у огромним финансијским изазовима", рекао је Бореновић.

Он је навео да је ПДП данас формирао 18 програмских савјета за сваку област која је важна за функционисање Републике Српске, а обухватиће око 270 чланова, али и нестраначких личности.

"Они ће радити на креирању програмских принципа и дјеловања ПДП у наредне двије године, посебно након сљедећих избора", рекао је Бореновић.

Он сматра да је у Српској неопходно ићи у правцу укрупњавања политичке сцене, те најавио да ће ПДП у наредном периоду разговарати са свима који су заинтересовани за сарадњу са њима и који у овој партији виде озбиљну политичку структуру.

"Сматрамо да ПДП може бити странка која ће окупљати бројне друге мање политичке странке и структуре које желе да на бази програма ПДП-а граде бољу будућност у Српској", рекао је Бореновић.

Он сматра да ће неопходно радити и на измјенама Изборног закона у БиХ, истичући да су избори у БиХ тренутно све само не резултат изборне воље грађана.

"Било би добро објединити локалне и опште изборе у складу са одређеним уставним и законским начелима", рекао је Бореновић.

Извор: РТРС/СРНА