latinica  ћирилица
15/03/2017 |  17:19 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

Драшковић поклонио Српској акције "Свислајон индустрија алата" (ФОТО)

"Свислајон група" из Новог Сада, чији је власник Родољуб Драшковић, одлучила је да Републици Српској, без накнаде, поклони своје акције у привредном друштву "Свислајон индустрија алата" из Требиња.
Родољуб Драшковић (Фото: swisslion-takovo) -
Родољуб Драшковић (Фото: swisslion-takovo)

У обавјештењу "Свислајон групе", које је упућено предсједнику Републике Српске Милораду Додику и премијеру Жељки Цвијановиће, наводи се да се "од данас Република Српска може сматрати власником `Свислајон индустрије алата`" Требиње.

Одлука је донесена данас на ванредној сједници Скупштине "Свислајон групе", која је власник 64,31 одсто акција у привредном друштву "Свислајон индустрија алата" из Требиња.

"Свислајон група" је искњижила, односно исписала из пословних књига, капитал по основу власништва над акцијама у "Индустрији алата", наводи се у саопштењу и додаје да Скупштина "Свислајон групе" захтијева да се из назива и меморандума привредног друштва "Свислајон индустрија лата" избрише "Свислајон".

У образложењу се подсјећа да је од момента приватизације саопштено да "Свислајон индустрија алата" из Требиња не признаје обавезе по основу пореза из периода прије приватизације.

Драшковић поклонио Српској акције "Свислајон индустрија алата"  (Фото: Срна)

"Држава је била дужна да потраживања по основу пореза пре приватизације наплати принудним путем, прогласи стечајни поступак, конвертује у капитал друштва или их отпише", наводи се у образложењу.

"Свислајон индустрија алата" Требиње уредно измирује обавезе по основу пензијско-инвалидског осигурања, уплаћује доприносе и повезује радни стаж свим запосленим који су стекли услове за пензију, истичу у обавјештењу.

Из "Свислајон групе" наводе да пословни систем "Свислајон Таково" измирује све своје обавезе према свакој држави у којој послује, као и обавезе према добављачима и запосленима, истичући да пословни систем "Свислајон Таково" "не прихвата да му `Свислајон индустрија алата` урушава пословни углед, како у Републици Српској, тако и у целом пословном свету".

"У континуитету се појављују написи у медијима да је наш предсједник Родољуб Драшковић и пословни систем `Свислајон Таково` највећи дужник у Републици Српској по основу пореза и доприноса, чиме се руши и угрожава углед овог пословног система. Враћамо вам друштво у власништву које након више деценија стварања губитка данас успешно послује и остварује добит", наводи се у обавјештењу које је потписала директор Јулијана Шкорић.

Извор: СРНА