latinica  ћирилица
15/03/2017 |  18:11 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

Нема договора Бошњака и Хрвата о измјенама Изборног закона (ВИДЕО)

Крупна питања проистекла из пресуда суда у Стразбуру и Уставног суда БиХ и даље су камен спотицања федералних партнера. Нема договора Бошњака и Хрвата о измјенама изборног закона.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Измјене Изборног закона поново се стављају у фокус бх политичке сцене. Из хрватског корпуса већ мјесецима инсистирају да се питања избора чланова Предсједништва и делегата у федерални Дом народа нађу на дневном реду и отклоне аномалије и дискриминаторске одредбе. Са ставом већ одавно познатим...

"Мислим да је став коректан, да више не будемо у прилици да један народ другом бира представнике у власти. Ту, наравно, мислим на чланове Предсједништва и чланове, изасланике у федералном Дому народа", истиче Бариша Чолак, члан Интерресорне радне групе за измјене Изборног закона БиХ.

Опржени случајем Комшић, Хрватски народни сабор припремио је рјешења која, међутим, нису наишла на одобравање коалиционих, бошњачких партија.

"ХДЗ види то некако другачије, сматрајући да је у овоме часу немогуће ријешити уставне промјене. Они сматрају да треба  ријешити само сегмент тога. Око тог става се нисмо успјели приближити", рекао је предсједник СДА Бакир Изетбеговић.

С обзиром на посљедње турбуленције у коалиционим односима, тешко је и наговијестити када би могао бити сљедећи покушај приближавања. СДА не нуди рјешења, а из ХДЗ-а је недавно стигла и порука - уколико се рјешења не нађу, могло би се довести у питање одржавање општих избора сљедеће године. Овај став Борјане Кришто подржале су и њене колеге.

Према Николи Ловриновићу, предсједавајућем Клуба ХДЗ-а у Представничком дому БиХ, једна од могућности је да се избори не одрже, јер, како истиче, питања која треба ријешити око измјена Изборног закона нису ријешена, па стога какав је смисао онда одржавања избора.

Из СДА осуђују оваква, како наводе, условљавања. С једне стране ломе се копља на релацији ХДЗ – СДА,а с друге се федерална опозиција изјашњава против приједлога ХДЗ-а.

Никакво увођење додатне етничке подјеле, било какве виртуелне изборне јединице не долази у обзир јер цијенимо да је то онда дефинитивна подјела државе БиХ", истиче предсједник СДП-а Нермин Никшић.

И док је у вези са овим питањима у Федерацији јасно пуцање по националном шаву, српске странке давно су дефинисале свој став, а то је да је то ствар договора у Федерацији.

"За нас је прихватљиво све што странке у Федерацији договоре и што неће ни у ком случају нарушити начин избора српског члана Предсједништва и изборног процеса у Српској", каже Бранислав Бореновић предсједник ПДП-а.

Поново је заживјела и Интерресорна радна група за измјене изборног закона. Отворили су сва питања, али признају да ће за ова крупна, уставно-политичка, требати договор кључних актера.

Предсједавајући Интерресорне радне групе за измјене Изборног закона БиХ Бранко Петрић истиче да се то питање треба ријешити на начин прописан уставима и да зависно од тог рјешења, укључујући и питање града Мостара, које је такође уставно питање Федерације, акте делегирају Интерресорној радној групи како би их законски провели.

У узаврелој политикој атмосфери, само непоправљиви оптимисти могу вјеровати да ће ускоро доћи до договора Бошњака и Хрвата.