latinica  ћирилица
16/03/2017 |  07:46 ⇒ 17/03/2017 | 09:13 | Аутор: РТРС

У Бањалуци одржан протест жељезничара (ФОТО/ВИДЕО)

Протестна шетња синдиката Жељезница у Бањалуци! Траже исплату дуговања и извршних пресуда, одговорност и смјену Управе.
Бањалука: Протест жељезничара -
Бањалука: Протест жељезничара

Чланови шест синдиката Жељезница окупили су се на бањалучком Тргу Крајине. Поруке управи и надлежнима исписали су на транспарентима. Траже смјену одговорних за пропусте, који су предузеће довели на ивицу пропасти.

Радници и чланови синдиката у ЖРС-у носили су транспаренте са порукама "Вратите нам отете паре", "Оставите Жељезнице нама" и "Ми поштујемо закон, а ви?".

Сваком раднику се, тврде синдикалци, дугује више од 7,5 хиљада КМ, или 12 просјечних плата у Жељезницама. Још чекају више од 14 милиона по основу извршних пресуда. Са трга су се упутили у парк "Младен Стојановић", одакле су се обраћали Влади.

- Одржите ријеч, и тражите одговорност, а нама исплатите наше, не тражимо ништа него оно што смо зарадили, а зарадили смо и морате нам то платити - рекао је Симо Цвјетковић, предсједник самосталног синдиката машиновођа.

Директор Жељезница Драган Савановић, у кратком телефонском разговору, нема коментар.

- Не знам шта се дешава у Бањалуци, ја сам у Србији, на састанку Жељезница Србије - навео је Савановић.

За ресорног министра Неђу Трнинића, протести су неоправдани. Радници, каже, редовно примају плате, а остала потраживања биће измирена у процесу реструктурисања, како је и договорено са управом.

- У томе имамо подршку Свјетске банке да ће се и тај процес завршити. Ово што се сада дешава, искрено да кажем, не разумијем. Сви причамо да је тешка ситуација у Жељезницама, да је треба поправити, а када предузмемо нешто на том плану, онда протестују - каже Трнинић.

Бањалука: Протест жељезничара

Да би надлежни ситуацију у Жељезницама схватили озбиљно, Чедомир Кнежевић штрајкује глађу већ неколико дана. Од данас му се придружило још колега.

- Мене је срамота. Срамота ме је колектива и Републике Српске да сам дочекао овако нешто, срамота ме је другова који су напустили све и дошли овдје - каже Кнежевић.

И док су тражили поштовање права радника, синдикалци Жељезница спријечили су новинарске екипе да раде свој посао. Поједине сниматеље су одгурнули, а екипу Радио-телевизије Републике Српске извиждали. У намјери екипе РТРС-а да узму изјаве од окупљених, синдикалци су вербално напали новинарку и сниматељку РТРС-а.

Бањалука - протести

Предсједница Савеза синдиката Српске, Ранка Мишић, каже да је срамотно доводити раднике у ситуацију да права траже на улици. Стала је и у одбрану напада на новинарске екипе.

- Осуђујем сваку врсту напада, а посебно на раднике. Новинари су радници, камермани су радници и уживају право да несметано раде свој посао, а ви сте данас то радили - рекла је Мишићева.

Синдикалци су се по завршетку протеста мирно разишли, а неколико их се упутило ка Жељезничкој станицу, гдје су отпочели штрајк глађу.