latinica  ћирилица
16/03/2017 |  11:38 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Београд: Одржан скуп "Дани Српске у Привредној комори Србије" (ВИДЕО)

У Београду је одржан скуп "Дани Српске у Привредној комори Србије", на којем су представљени инвестициони потенцијали локалних самоуправа источног дијела Републике Српске. Најављено је да се ускоро очекује усвајање акционог плана за спровођење пројекта "Подриње".
Београд: Одржан скуп "Дани Српске у Привредној комори Србије" - Фото: РТРС
Београд: Одржан скуп "Дани Српске у Привредној комори Србије"Фото: РТРС

Да би се добили бољи резултати, потребно је учинити више, став је привредника. Поручују да изградња квалитетне путне комуникације, на примјер, обезбјеђује квалитетнији проток робе, људи и капитала.

"Ово је данас прилика да кажемо шта је то неопходно учинити како би се расположиви ресурси ставили у функцију потреба привреде, и како и на који начин да обезбједимо један виши степен сарадње, виши степен искориштености тих ресурса у функцији потреба грађана", рекао је Борко Ђурић, предсједник Привредне коморе Републике Српске.

"Успели да окупимо преко 80 компанија заинтересованих из Републике Србије да се упознају са потенцијалима ових оптшпина у Српској, у источном дијелу Српске и да видимо колико је могуће да те компаније буду присутне у тим општинама", истиче ово Ненад Ђурђевић, директор Сектора за економске односе са иностранством Привредне коморе Србије.

Представљен је и пројекат "Подриње" као развојна шанса за унапређење привредне сарадње.

"У припреми је акциони план и очекујемо на наредној сједници двије владе да се усвоји акциони план пројекта Подриње и да се крене у реализацију тог пројекта", каже Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији.

"Замишљено је да те пројекте кандидују саме општине, односно и град Зворник, и да они буду иницијатори тих пројеката. Оно што буде Влада Српске, свакако ће имати подршку и могу рећи да на некој од наредних сједница разматраћемо ову иницијативу и дати пуну подршку", истакао је Златан Клокић, министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске.

На скупу су представљене и перспективе за сарадњу у оквиру коришћења средстава из програма Европске уније.