latinica  ћирилица
16/03/2017 |  12:17 | Аутор: РТРС

Обиљежено 18 година од атентата на Јозу Леутара

У Сарајеву је данас обиљежено 18 година од атентата на некадашњег замјеника министра унутрашњих послова Федерације БиХ Јозу Леутара.
Јозо Леутар -
Јозо Леутар

Делегација Кантоналне организације ХДЗ БиХ Врхбосна одала је почаст и положила на спомен-обиљежју у Али-пашиној улици.

Вијенце је положила и делегација канцеларије хрватског члана Предсједништва БиХ Драгана Човића и канцеларије замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјане Кришто, као и званичници ХДЗ-а БиХ, саопштено је из Кантоналног одбора ХДЗ БиХ Врхбосна.

Атентат на Јозу Леутара извршен је 16. марта 1999. године у насељу Циглане у Сарајеву. Од посљедица рањавања преминуо је 12 дана касније, 28. марта у сарајевској болници Кошево.

И након 18 година од атентата још нису откривени починиоци злочина.

Док се Леутар 16. марта 1999. у службеном аутомобили возио на посао, детонирала је експлозивна направа која се налазила у његовом аутомобилу.

С њим у аутомобилу био је возач Жељко Ћосић, чије повреде нису биле опасне по живот, а Леутар је задобио тешке повреде од којих није успио доћи свијести.

Убиству Леутара претходили су терористички напади на травничке полицајце у јуну и јулу 1998, те један неуспјели терористички покушај у фебруару 1999. године.

Сама истрага о убиству није давала никаквих резултата, мада су се у њу укључили и стручњаци Федералног истражног бироа /ФБИ/ из САД.

Након судског процеса који је трајао скоро двије године, Кантонални суд у Сарајеву донио је ослобађајуће пресуде за шесторицу оптужених.

У новембру 2002. године ослобођени су Доминик Илијашевић Цомо, Зоран Башић, Жељко Ћосић, Јединко Бајкуша, Иван Андабак и Маријо Миличевић.

Налогодавци и извршиоци овог кривичног дјела никада нису пронађени.

Извор: Срна