latinica  ћирилица
16/03/2017 |  12:40 ⇒ 14:13 | Аутор: РТРС

"Алумина" гради погон за силикагел вриједан седам милиона КМ

У компанији "Алумина" из Зворника у току је градња погона за производњу силикагела, још једног производа из области алумосиликатне хемије.
Зворник - Компанија Алумина - Фото: СРНА
Зворник - Компанија АлуминаФото: СРНА

Вриједност инвестиције је око седам милиона КМ, а план је да објекат буде завршен до краја јуна ове године, саопштила је данас Служба односа с јавношћу ове компаније.

Након пробног рада, серијска производња силикагела се очекује у октобру. Компанија "Алумина" овај пројекат реализује у сарадњи са "Зеохемом" из Швајцарске, својим дугогодишњим пословним партнером.

"Градња погона за производњу силикагела одвија се задовољавајућим темпом", каже предсједник Управног одбора компаније "Алумина" Милорад Мотика, додајући да је изградња објекта повјерена конзорцијуму домаћих фирми из Зворника - "Јокић-инвест", "Метално" и "Еникон-монт".

Он каже да је ово веома значајна производња, која ће бити намијењена за познатог купца са којим "Алумина" има уговор о стратешкој сарадњи.

Према његовим ријечима, у почетку ће капацитет производње износити 600 тона, а већ у наредној фази очекује се годишња производња од 800 до 1.000 тона силикагела, који има примјену у фармацији и другим индустријама.

Након производње силикагела, у овом производном објекту који ће заузимати око 4.500 метара квадратних простора на три етаже, налазиће се и производња специјалних зеолита, а биће организована и производња бемита која је планирана 2018. године.

Силикагел је профитабилан производ, а као сировина за његову производњу користиће се водено стакло из "Алумине", што представља финализацију ове производње, а уједно и одвајање од производа који у себи садрже алуминијум и зависност од прераде боксита.

Предсједник Управног одбора "Алумине" наглашава да прогреса компаније нема без инвестиционих улагања.

"Компанија `Алумина` тренутно је једно велико градилиште. Очекујемо да ниво инвестирања у 2017. години буде више од 20 милиона КМ", наглашава Мотика.

Он је истакао да се, осим погона за производњу силикагела, интензивно ради и на изградњи фабрике за производњу фино преципитираних хидрата, која треба да буде завршена до краја јуна ове године.

Мотика наводи да ће у овој години у фабрици бити реализовано више значајних пројеката, који ће створити услове за просперитет не само ове компаније и њених запослених радника, него и читаве регије.

"Нама је циљ да `Алумина` напредује, али желимо и да се развија наше окружење", истиче Мотика, наглашавајући да нове инвестиције и проширење производног програма у овој фабрици стварају могућност отварања нових радних мјеста.

Он је рекао да ће компанија ових дана запослити 145 нових радника, како би спремно дочекали нове изазове који "Алумину" очекују у наредном периоду.

Извор: Срна