latinica  ћирилица
16/03/2017 |  13:53 ⇒ 14:09 | Аутор: РТРС

Заједнички филм Далија и Дизнија - савршена комбинација (ВИДЕО)

Рој Дизни, нећак Волта Дизнија, 1999. године добио је инспирацију да заврши кратки филм, што је и урадио 2003. године, па је послије 57 година, чедо Салвадора Далија и Волтера Дизнија, напокон рођено.
Заједнички филм Салвадора Далија и Волта Дизнија - Фото: nezavisne novine
Заједнички филм Салвадора Далија и Волта ДизнијаФото: nezavisne novine

Одмах послије Другог свјетског рата, 1946. године два велика умјетника започела су сарадњу на кратком анимираном филму "Дестино". Више од пола вијека касније, заједничко дјело Салвадора Далија и Волта Дизнија је завршено захваљујући Дизнијевом рођаку.

Прича је о Кроносу који персонификује вријеме и заљубљује се у обичну, смртну дјевојку. Радња је инспирисана мексичком народном пјесмом, истог назива - Дестино. Дизни је замислио да пјесма буде потка за музички кратки филм. Далија је привукао наслов пројекта и концепт судбине која спаја двоје љубавника.

Осам мјесеци је Дали био на Дизнијевом платном списку. Долазио је свако јутро у 8.30 часова, одлазио у 17. А онда је 1947. године, Дизни заврнуо славину.

Разлог је била економска ситуација послије Другпог свјетског рата, као и други пројекти. Рој Дизни је 1999. почео да ради на кратком филму. Послије 57 година, чедо Салвадора Далија и Волтера Дизнија је напокон рођено. То је било 2003. године.

"Дестино" је према мишљењу надлежних у Гала-Салвадор Дали фондацији, савршена комбинација Далија и Дизнија.

Извор: Агенције