latinica  ћирилица
16/03/2017 |  16:02 ⇒ 16:02 | Аутор: РТРС

Меј одбацила позив Шкотске на референдум

Британска премијерка Тереза Меј одбацила је позив Шкотске лидерке за одржавање референдума о независности Шкотске прије него што Британија напусти ЕУ.
Тереза Меј - Фото: Getty Images
Тереза МејФото: Getty Images

Меј је рекла да "сада није вријеме" да се поново отвори расправа о шкотској независности, мада није искључила одржавање референдума у будућности.

"Сва наша енергија треба да буде усмјерена на преговоре са Европском Унијом", рекла је Меј и додала да би одржавање референдума док су преговори са ЕУ у току отежало британској влади у напорима да постигне добар дил за Шкотску и добар дил за Велику Британију.

Британска краљица Елизабета друга формално је потврдила закон о давању овлашћења Влади да покрене преговоре о иступању Велике Британије из Европске уније (ЕУ), након чега премијерка Тереза Меј може у било ком тренутку да активира члан 50 Лисабонског споразума и почне преговоре о напуштању Уније. Преговори о раздвајању могу да трају двије године.

Премијерка Шкотске Никола Старџон изјавила је данас да ће било који покушај да се блокира други референдум о независности Шкотске бити недемократски и доказ да британска премијерка Тереза Меј страхује од одлуке Шкота, преноси Ројтерс.

"Шкотска влада не предлаже да се референдум одржи сада... већ када услови везани за Брегзит буду јасни и прије него што буде прекасно да се одабере другачији пут", објавила је Старџон на свом Твитер налогу.

Уколико би Меј одбила да се референдум одржи, "то би било недемократски" навела је Старџон и додала да се британски конзервативци "плаше пресуде шкотског народа". 

Велика Британија састављена је од Енглеске, Шкотске, Велса и Сјеверне Ирске, а као цјелина је гласала да напусти ЕУ на референдуму 23. јуна. Међутим већина Шкотланђана, њих 62 одсто је изгласало да остане у ЕУ.

Шкотска премијерка Никола Стерџон изјавила је ове недјеље да ће затражити дозволу да одржи нови референдум о независности јер Велика Британија извлачи Шкотску из Европске уније против њене воље. Она је рекла да ће тражити да се одржи референдум у јесен 2018. или прољеће 2019. Међутим британска влада мора да се сложи да се одржи правно обавезјујући референдум.

Извор: Бета, Танјуг