latinica  ћирилица
16/03/2017 |  16:02 ⇒ 16:08 | Аутор: РТРС

Радојичић представио делегацији ЕБРД-а приоритете Града

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић разговарао је данас у Бањалуци са делегацијом Европске банке за обнову и развој о инфраструктурним радовима на подручју града и могућностима за финансијску подршку планираним пословима.
Радојичић са представницима ЕБРД-а (Фото:Град Бањалука/А. Чавић) -
Радојичић са представницима ЕБРД-а (Фото:Град Бањалука/А. Чавић)

Радојичић је, представљајући тренутне приоритете градских власти, рекао да би 31. марта требало да буду отворене понуде на међународном тендеру за рефинансирање градског дуга у износу од 73 милиона КМ, истичући да је тендерску документацију до сада откупило осам комерцијалних банака.

Он очекује да ће, након рефинансирања градског дуга, годишње обавезе града у вези са отплатом раније подигнутих кредита бити смањене за 11 милиона КМ, саопштено је из Управе града.

Због тога, додао је Радојичић, већ у мају би могло доћи до ребаланса градског буџета, а уштеђени новац био би усмјерен у комуналну инфраструктуру и развојне пројекте на подручју града.

Делегацију ЕБРД-а, са Лин О'Грејди на челу, Радојичић је информисао да је Скупштина града јуче усвојила одлуку о расписивању јавног позива за избор стратешког партнера за градску "Топлану", који ће бити отворен за све заинтересоване инвеститоре.

Радојичић је навео да Град, водећи се принципима траспарентности и заштите градских интереса, намјерава да у овом процесу ангажује реномиране консултантске компаније које би асистирале градским властима приликом склапања уговора са потенцијалним партнером, укључујући регулисање свих међусобних права и обавеза.

- Због заштите интереса града, овај процес мора бити у потпуности транспарентно и квалитетно одрађен - рекао је Радојичић.

Представници ЕБРД-а изразили су интересовање за учешће у финансирању инфраструктурних пројеката на подручју Бањалуке, посебно апострофирајући пројекат такозваних зелених градова, који већ спроводе у региону.

Извор: СРНА