latinica  ћирилица
16/03/2017 |  16:18 | Аутор: РТРС

Научници тврде: Мјесец је планета

С времена на вријеме се појављују научни радови који дижу велику прашину. У једном таквом, недавно је објављено да би критеријум за одређивање тога шта неко небеско тијело чини планетом требало да буде промијењен.
Поглед на Земљу са Мјесеца - Фото: илустрација
Поглед на Земљу са МјесецаФото: илустрација

У научном раду "Геофизичко дефинисање планете" ((A Geophysical Planet Definition) тврди се да би Мјесец, Плутон и још неколико других тијела Сунчевог система требало да добију статус планете.

У раду, који је писао тим стручњака међу којима се нашао и Алан Стерн, учесник мисије НАСА "Њу хорајзонс", наводи се да би геофизичке особине тих тијела требало да одреде да ли је неко тијело планета или се само налази у Сунчевој орбити.

Иако смо навикли да мислимо да је Мјесец Земљин сателит, још су старогрчки и средњовјековни астрономи сумњали да је, у ствари, планета. Такво мишљење промијењено је под утицајем Коперникове хелиоцентричне теорије, из 1543. године, када је Мјесец "постао" Земљин сателит.

Галилејевим открићима сателита Јупитера, из 1610. године, њихов број је растао, па је тако, до данас, откривено 182 мјесеца.

Према новим тврдњама, научници сматрају да је Мјесец, ипак, планета. Да ли ће тај статус и званично добити зависи од Међународне астрономске уније, која би о томе морала да донесе одлуку.

Извор: Б92