latinica  ћирилица
16/03/2017 |  16:26 ⇒ 16:32 | Аутор: РТРС

Швајцарска: Током наредне четири године БиХ намијењено 74 милиона франака

Влада Швајцарске ће током сљедеће четири године инвестирати у БиХ 74 милиона франака, и то у демократску управу, општинске услуге, правосуђе, здравство, економски развој, запошљавање младих, миграције, смањење ризика од катастрофа, родну равноправност, те културу и развој, саопштено је из швајцарске Амбасаде.

На представљању стратегије сарадње Швајцарске са БиХ за период од 2017. до 2020. године, амбасадор Швајцарске у БиХ Андреа Раубер Саксер рекла је да њена земља вјерује у европску будућност БиХ, те очекује од њених политичара и лидера да преузму одговорност коју су им повјерили гласачи и да рјешавају свакодневне проблеме грађана.

"Нова стратегија показује како ћемо наставити да дјелујемо на основу добрих резултата које смо постигли током протеклих 20 година. Швајцарска нуди сарадњу БиХ пружањем финансијске подршке и дијељењем знања и стручности у областима у којима моја земља има доказано искуство", истакла је Саксер.

Министар за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац рекла је да Швајцарска стратегија сарадње у БиХ акценат ставља на животно важна питања, као што је здравство, економија или запошљавање младих, те додала да цијени чињеницу да је Влада ове земље препознала велики потенцијал дијаспоре БиХ.

Директор за сарадњу при швајцарској Амбасади у БиХ Барбара Детвилер Шојер рекла је да желе да буду створене боље социјалне, економске и политичке прилике и перспективе за све особе у БиХ.

"Желимо остварити систематску промјену, а у центру наше сарадње је становништво БиХ, мушкарци и жене. Желимо укључити све грађане, такође, оне који су маргинализовани или искључени. Они треба да постану вриједни и продуктивни чланови друштва", истакла је она.

Стратегија сарадње дефинише конкретне резултате које треба постићи до 2020. године.

Приходе за инвестиције требало би да повећа 50 општина, 150.000 грађана ће учествовати у процесима у заједници, а 700.000 лица ће користити квалитетније услуге.

Половина пружалаца примарне здравствене заштите примјењиваће стандарде здравствене заштите за хроничне болести, док у области економског развоја програм настоји побољшати услове за приватни сектор и најмање 4.000 младих људи биће запослено на одржив начин.

На презентацији стратегије било је више од 250 гостију, укључујући представнике свих нивоа власти, цивилног друштва, дипломатског кора и међународних организација.

Извор: СРНА