latinica  ћирилица
16/03/2017 |  18:30 | Аутор: РТРС

Вучић: Косово не називати државом

Премијер Србије Александар Вучић је током данашњег самита лидера земаља западног Балкана у Сарајеву замолио учеснике да не називају Косово државом и да имају сентимента према другима.
Александар Вучић - Фото: РТС
Александар ВучићФото: РТС

Вучић је, након што је Иса Мустафа представљен као "представник државе Косово", иако нигдје нису истакнути симболи, ни застава Косова, рекао да не може да говори о "земљама" и замолио и друге учеснике да буду једнако осјетљиви према Србији, онако како је Србија осјетљива када говори о њима.

- Да сам ја у БиХ говорио нешто, називајући још некога земљом, као што се овдје говори о држави Косово, а мислим да је ни БиХ није признала, а и да ЕУ мора да има неутрални статус, ви бисте сви напустили овај скуп - рекао је Вучић.

Он је додао да он неће напуштати скуп јер мисли да је важно да се разговара о стварима које ће нас спајати, али да хоће да укаже на "различите сентименте" кад је ријеч о Србији.

- Све може да се изговори против Србије, Србија то мора да прећути и то тако може докле год хоће, како хоће. Ово не говорим због кампање, јер се у кампањи нисам радовао ни на један начин одбијању тужбе за геноцид БиХ, нити било шта слично, јер желим најбоље пријатељство са БиХ и свима овде присутнима - рекао је Вучић.

Он је рекао да су њихови односи на скуповима добри, јер се тада прича о економији, али је додао да када се такви скупови заврше, креће прича искључиво о политици или не причају уопште, преносе београдски медији.

- Добро је што ће председници влада са на самиту донијети још једну декларацију, али се прибојавам да ће, након самита, опет почети свађе и сукоби - рекао је Вучић.

Он је додао да сви у региону вјерују у ЕУ перспективу, да се надају, али да у Србији више нико не помиње датуме и да му се чини да је тако и у многим другим земљама западног Балкана.

- Волио бих да је европска перспектива нешто јаснија - поручио је српски премијер, додајући да Србија жели да регион види као јединствен простор, иако неки други то не желе.

Извор: СРНА