latinica  ћирилица
16/03/2017 |  20:42 ⇒ 17/03/2017 | 09:27 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Влада Српске испунила све обавезе из Реформске агенде

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је вечерас да је Влада Српске испунила све обавезе из Реформске агенде и Писма намјере, док остали нивои власти у БиХ то нису урадили.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- У БиХ увијек постоји искривљена слика, па тако о Европи и реформама увијек причају они који блокирају реформе, а они који не причају о томе превише углавном обаве све реформске захвате. Ми смо тако и радили - рекла је Цвијановићева новинарима у Источном Сарајеву.

Она је навела да ће сутра заједно са предсједником Владе Федерације БиХ Фадилом Новалићем и предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем разговарати у Сарајеву са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом о томе докле се дошло у испуњавању Реформске агенде.

- Не очекујем ништа посебно од сутрашњег састанка. Биће то размјена мишљења - рекла је Цвијановићева.

Иако постоји тренд да се шаљу позитивне слике о региону, Цвијановићева каже да је забринута оним што се дешава на западном Балкану.

- Никада нисмо имали више иницијатива за добросусједске односе и добру сарадњу, а да је било више нереда. Може се видјети колико је процеса тренутно отворено на западном Балкану и уопште не знамо како ће они бити затворени и ријешени. Добре иницијативе и слање добрих порука је евидентно. Видјећемо да ли ће то уродити плодом. Надам се да хоће - рекла је Цвијановићева.

Она је констатовала да су Влада Републике Српске и све друге институције Српске става да треба постићи стабилност, да неке теме треба неутралисати и окренути се стварним темама.

- Међутим, у околностима гдје увијек имате оне који су паликуће не знате никад како ће се то завршити - рекла је Цвијановићева.

Радници ЖРС имају право да протестују, али реструктурисање неминовно

Премијерка Српске изјавила је да радници Жељезница Републике Српске имају право да протестују, али да Влади треба њихова помоћ и подршка у процесу реструктурисања предузећа.

- Ситуација у Жељезницама је веома компликована и управо из тога разлога смо ушли у аранжман са Свјетском банком да бисмо реструктурисали цјелокупно предузеће и обезбиједили његову одрживост - рекла је Цвијановићева.

Она сматра да је забрињавајуће то што радници, како јој се чини, нису довољно обавијештени о свему што ће Влада радити у вези са овим предузећем.

- Радници морају да буду обавијештени о ономе што се ради, о ономе што је план Свјетске банке и да им се јасно стави до знања да ће се свако збрињавање радника вршити у складу са законом и правима која им припадају - нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да никада није било ријечи о масовном отпуштању радника, нити о томе да се ствари преко ноћи промијене.

- Неки кораци предвиђени су за неколико година унапријед да би предузеће постало одрживо и могло да исплаћује плате радницима - појаснила је Цвијановићева.

Наводећи да разумије да су радници фрустрирани, Цвијановићева је указала на чињеницу да, упркос свим потешкоћама и знатном смањењу обима посла, они редовно добијају плате и извршавају се све обавезе према држави.

- Проблем је настао због дуговања из претходног периода. Радници имају право да своја потраживања остварују у потпуности у складу са законом, али је 20 милиона КМ пресуда, које су легле за разлику у топлом оброку коју су радници добијали, предузеће учинило још проблематичнијим и отежало нашу позицију да га реструктуришемо - упозорила је Цвијановић и изразила наду да ће ова ситуација бити превазиђена.

Она је навела да жељезнички путнички саобраћај готово да не даје никаве резултате и није профитабилан, већ има социјалну димензију, али и да је у теретном саобраћају смањена активност, што је све понукало да се уђе у реструктурисање.

Обезбиједити више радних мјеста

Цвијановићева је вечерас у Источном Сарајеву рекла да је од суштинског значаја да се људима обезбиједи више посла, што ће бити опредјељење влада Српске и Србије, не само кад је ријеч о подручју Источног Сарајева, него и цијеле Српске.

- Србија је вољна да буде на услузи грађанима Републике Српске, да помогне одређеним заједничким пројектима јер постоји неколико стратешких ствари које су изузетно важне за овај крај - рекла је новинарима Цвијановићева, која је и потпредсједник СНСД-а.

Цвијановићева, која је присуствовала заједничкој сједници општинских одбора СНСД-а Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Источни Стари Град и Трново, подсјетила је да је Влада Републике Српске на подручју Источног Сарајева урадила неколико стратешких пројеката.

Заједничка сједница ОО СНСД-а Источна Илиџа, И.Н. Сарајево, Источни Стари Град и Трново (Фото: СРНА)

Према њеним ријечима, остаје још много посла који се мора урадити заједно са Србијом, на коју се Српска мора ослањати.

- Уз оно што смо већ урадили, свакако постоји опредјељење да се гради нова болница. Сигурна сам да ће се то десити ускоро. То смо давно обећали, могли смо и да завршимо тај поступак, али било је неких компликација у процесу одабира извођача - навела је Цвијановићева и додала да је пажња посвећена и Универзитету, а биће настављена и изградња инфраструктуре.

Цвијановићева је рекла да је заједнички састанак општинских одбора СНСД-а једна од редовних активности договорених на партијским органима, односно да сви људи из руководства партије обиђу терен, а циљ је да се утврди шта ће се радити у наредном периоду.

- И као предсједник Владе Републике Српске информисаћу страначко чланство о плановима и активности Владе, на који начин ћемо радити даље - навела је Цвијановићева.

Она је додала да ће бити ријечи и о неким политичким порукама и припремама за опште изборе наредне године.

- Увјерена сам да ће СНСД, као и до сада, поново показати да је најјача политичка партија у Републици Српској, партија која управља процесима, која има повјерење грађана - рекла је Цвијановићева и додала да ће се СНСД припремити и урадити све што је потребно да још једном покаже да је побједник.

Састанку су присуствовали и високи функционери СНСД-а Марко Видаковић, посланик у Народној скупштини Републике Српске, министар финансија Српске Зоран Тегелтија и шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац, те предсједници регионалног и општинских одбора.

Извор: СРНА