latinica  ћирилица
17/03/2017 |  08:38 | Аутор: РТРС

У случају независности Шкотска напушта монетарну унију

Шкотска би могла да напусти монетарну унију са остатком Уједињеног Краљевства ако добије независност, рекао је бивши први министар Шкотске Алекс Салмонд листу "Фајненшел тајмс".

Актуелни лидер Шкотске Никола Старџен затражила је протекле седмице нови референдум о независности крајем 2018. или почетком 2019. године, али је премијер Британије Тереза Меј рекла да "сада није вријеме" за гласање те врсте.

Салмонд, који је поднио оставку након пораза на референдуму о независности 2014. године, рекао је да је отворен за промјену става да је најбоља опција након независности монетарна унија између Шкотске и остатка Уједињеног Краљевства.

Салмонд је одбацио могућност прикључења еврозони, али је најавио да би Шкотска могла да уведе нову валуту, било "независну" или везану за фунту. Друга опција је да се фунта користи у монетарној политици, али да се у исто вријеме уведе нова валуту.

Према ријечима Салмонда, Шкотска ће тражити да остане на јединственом тржишту Европе након могућег референдума 2019. године, иако ће морати да напусти ЕУ као дио процеса "Брегзита".

Извор: СРНА