latinica  ћирилица
17/03/2017 |  12:54 | Аутор: РТРС

Здравствено стање генерала Ђукића забрињавајуће

Некадашњи генерал Војске Републике Српске генерал Новак Ђукић налази се већ два мјесеца на Војномедицинској академији у Београду, а његово здравствено стање је забрињавајуће.
Генерал Новак Ђукић - Фото: Novosti.rs
Генерал Новак ЂукићФото: Novosti.rs

Генерал Ђукић, кога је Суд БиХ правоснажно осудио на 20 година затвора због злочина на Тузланској капији из 1995. године, примљен је на ВМА када му се погоршало иначе лоше здравствено стање.

Он је данас у телефонској изјави за Срну рекао да има кардиолошких и неуролошких проблема, а да посебан проблем представља веома висок крвни притисак који носи ризик од можданог удара.

Одбрана генерала Ђукића поднијела је у фебруару Суду БиХ захтјев за обнову поступка у случају "Тузланска капија", јер посједује доказе о томе да до трагедије на Тузланској капији није могло доћи испаљивањем артиљеријске гранате од 130 милиметара.

Како је истакнуто, нове чињенице утврђене су вјештачењима стручњака из бивше Југославије, као и са простора земаља НАТО-а, који су присуствовали реконструкцији догађаја из маја 1995. године, користећи реплику Тузланске капије направљену на полигону Никинци у Србији.

До марта 2016. године спроведена су 32 експеримента, које су осим домаћих стручњака реализовали експерти из Чешке, Француске и Израела, при чему ниједан резултат није подржао закључке из експертизе вјештака Тужилаштва БиХ Берка Зечевића.

На основу свих налаза и мишљења домаћих и иностраних експерата, произашао је стручни закључак да Трг Капија није погођен српском гранатом, калибра 130 милиметара, већ је у Тузли експлодирало више синхроно активираних експлозивних направа.

Суд БиХ осудио је 2014. године генерала Ђукића на 20 година затвора прогласивши га кривим да је, као командант Тактичке групе "Озрен" Војске Републике Српске, у мају 1995. године наредио артиљеријском воду да из топа калибра 130 милиметара гранатира Тузлу са Озрена, при чему је погинула 71, а рањено 150 особа.

У међувремену, у Вишем суду у Београду неколико пута је одгађано рочиште на којем би требало да се разматра захтјев Министарства правде БиХ да се ратификује пресуда против генерала Ђукића, који се лијечи у Србији.

Извор: СРНА