latinica  ћирилица
18/03/2017 |  09:41 ⇒ 10:00 | Аутор: РТРС

Ускоро састанак о подјели 51 некретнине бивше СФРЈ

Ускоро ће у Београду бити одржан састанак о подјели имовине бивше СФРЈ на коме ће представници држава које су у бившој Југославији имале статус република разговарати о подјели 51 некретнине, вриједне више од 110 милиона долара, преноси РТС.
Београд (Фото:beograd.in) -
Београд (Фото:beograd.in)

Бивша СФРЈ имала 123 некретнине широм свијета које је користила за дипломатско-конзуларна представништва. Међу државама које су настале распадом СФРЈ до сада су подијељене 72 некретнине.

- Наш је интерес да што је могуће прије окончамо Анекс Б и да једноставно изађемо с једном чистом ситуацијом да и ми попишемо у пуној мјери своју имовину, да направимо своје планове управљања, одржавања, коришћења, продаје, куповине, мањих замјена - има ту разних модела - рекао је генерални секретар МИП Србије Вељко Одаловић.

Подјела имовине коју је посједовала Југославија прецизирана је кроз седам анекса: покретна и непокретна имовина, дипломатска и конзуларна имовина, финансијска потраживања и дуговања, архив, пензије, дуговања и приватна својина.

У Анексу Б највише се одмакло - од подијељених објеката Србија је добила 30, Хрватска 18, Словенија и БиХ по 10, Македонија четири објеката.

Чека се подјела 51 некретнине, јер имовинско-правна питања са државама у којима се оне налазе нису ријешена. Спорни су објекти и земљиште у Адис Абеби, Њу Делхију, Москви.

- Оно што је за нас било важно и зашто смо инсистирали да се Москва и Њу Делхи посебно третирају је питање реципроцитета јер је Србија на основу споразума који су били потписани дала одређене објекте у Београду и једној и другој страни и ми инисистирамо да се питање реципроцитета, онога што смо ми дали једни другима узме у обзир - истакао је Одаловић.

За пет некретнина које су државе одлучиле да продају, двије у Њујорку, по један у Њемачкој, Јапану и Швајцарској, сукцесори су пронашли америчког агента за некретнине.

Извор: РТС