latinica  ћирилица
18/03/2017 |  10:22 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Србија- Стопирани уџбеници на "босанском језику"

У Србији је због научно неутемељених чињеница у уџбеницима на "босанском језику" стопирана процедура њиховог одобравање, јер стручњаци, историчари, не могу да се сагласе са прекрајањем историје, пишу Вечерње новости.
Уџбеници (фото илустрација: RTV7) -
Уџбеници (фото илустрација: RTV7)

Аутори уџбеника на "босанском језику" тврде да је Повеља Кулина бана "старобосански документ", да је писана босанчицом, засебним "босанским писмом", све што се односи на Рашку област преименовано је у Санџак и санџачко, а у званичне празнике, о којима дјеца треба да уче, уврштен је "Дан Санџака".

Према наводима листа, због тих научно неутемељених чињеница стопирано је одобравање уџбеника за историју, "Свет око нас", Природа и друштва.

Предсједник Босанског националног вијећа Есад Џуџо рекао је да су за наставу на "босанском језику" недостајала 52 уџбеника, а да је одобрен само један.

Он сматра да овакви уџбеници морају бити одобрени, те да је ријеч о "идентитетским питањима".

Руководилац Центра за развој програма и уџбеника Завода за унапређивање образовања и васпитања Елеонора Влаховић рекла је да највећи број уџбеника није добио сагласност, не због историјски спорних чињеница, већ због пропуста који се тичу стандарда квалитета, исхода, задатака, који се задају дјеци.

Према њеним ријечима, уџбеници су одбијани и јер је од дјеце у трећем разреду тражено да скалпелом пробуше рупу на картону или да оду у шуму и нешто уберу, чиме се доводе у опасност.

Извор: Вечерње новости