latinica  ћирилица
18/03/2017 |  12:21 | Аутор: РТРС

Кина позвала САД да буду хладнокрвне према Пјонгјангу

Кинески министар спољних послова Ванг Ји затражио је од САД да задрже "хладнокрвност" усљед тензија са Сјеверном Корејом.
Пекинг (Фото: beijingupdates.com) -
Пекинг (Фото: beijingupdates.com)

Ји је након састанка са америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном изјавио да је ситуација на Корејском полуострву на "раскрсници" али да се не смије дозволити да пређе у сукоб.

Тилерсон је навео да су тензије достигле опасан ниво, само дан након што су САД сугерисале да би могле извести превентивни удар на Сјеверну Кореју.

Сјеверна Кореја ради на развоју нуклеарних пројектила са могућим дометом до САД. Прошле седмице, Пјонгјанг је лансирао четири балистичка пројектила упркос забранама наведеним у резолуцијама УН.

Тилерсон је допутовао у Пекинг у склопу његове турнеје по источној Азији.

Он је јуче у Јужној Кореји изјавио да постоји могућност да се војни одговор САД нађе као једна од опција уколико Сјеверна Кореја запријети америчким или јужнокорејским снагама.

Амерички предсједник Доналд Трам је на ТТвитеру навео да се Пјонгјанг "понаша веома лоше и да је Кина учила веома мало да помогне".

Ји је стао у одбрану кинеског става, наводећи да су све стране обавезне да спроводе санкције УН против Пјонгјанга, али и да покушавају да успоставе дијалог и пронађу дипломатско рјешење.

- Надамо се да ће све стране, укључујући наше пријатеље из САД ситуацији прићи хладне главе и да ћемо доћи до мудре одлуке - нагласио је Ји.

Извор: СРНА