latinica  ћирилица
18/03/2017 |  13:00 ⇒ 13:15 | Аутор: РТРС

СДС - Српска у тешкој демографској ситуацији

Чланови Социјално-економског савјета Српске демократске странке оцијенили су данас да се Република Српска налази у тешкој демографској ситуацији јер је наталитет од 1996. године до данас смањен за трећину.
Бањалука - чланови Социјално-економског савјета СДС-а - Фото: СРНА
Бањалука - чланови Социјално-економског савјета СДС-аФото: СРНА

Руководилац Сектора за породицу, омладину и спорт Социјално-економског савјета СДС-а Жељка Ковачевић Миличевић изразила је на конференцији за новинаре у Бањалуци бојазан да Српску са таквом демографском ситуацијом чека биолошки нестанак.

"Уколико се оваква демографска кретања наставе у наредних 100 година, ми ћемо бити национална мањина у Републици Српској", упозорила је Миличевићева, уз оцјену да је "највеће издајништво" једног народа небрига за његов биолошки опстанак.

Она је истакла да је потребно да сви заједно, без политичких "препуцавања", крену у измјене Закона о здравственом осигурању, закона у домену дјечије заштите, Закона о раду и Закона о образовању.

"Измјене ових закона, њихово строго поштовање и строги рад инспектора на откривању рада на црно и дискриминације трудница, сигурно ће дати наду младим људима да остану на овим подручјима", каже Миличевићева.

Она је рекла да "у прилог демографском ћорсокаку у Републици Српској иду статистички подаци у вези са пописом становништва из 1996. и 2013. године", а који показују да је 2013. године у Српској забиљежено 400.000 становника мање.

"Негативан природни прираштај и одлазак великог броја младих људи из Републике Српске сигурно су допринијели да имамо оваква демографска догађања", каже Миличевићева.

Она је навела да Српска од 2002. године до данас има стални негативан природни прираштај који је кулминирао у посљедње двије до три године, а да је 2015. године било 5.700 више умрлих него рођених.

Члан Сектора за породицу, омладину и спорт Дарио Черековић рекао је да се број становника Републике Српске смањује, те да су пописи показали да је у периоду од 19 година у Српској мање за 221.000 становника.

"Ако се упореде етничке структуре са пописом становништва из 1996. године, на простору Републике Српске број Срба је смањен за 400.000", упозорио је Черековић.

Члан Сектора Милан Лазић оцијенио је да су у Српској лоши социјално-економска политика Владе Републике Српске и небрига за младе, што је резултирало да је до 30 година старости запослено само 33.000 лица или 13 одсто од укупног броја запослених.

Он каже да лица старија од 50 година чине 20 одсто од укупног броја запослених.

Извор: Срна