latinica  ћирилица
18/03/2017 |  13:14 | Аутор: РТРС

Заједничка акција, људска права и солидарност - Одговор на мигрантску кризу

Министар иностраних послова БиХ Игор Црндак рекао је данас на Кран Монтана форуму у Мароку да би одговор на мигрантску кризу требало да буде заснован на три кључна елемента - поштовање људских права, заједничка акција и солидарност.
Игор Црнадак - Фото: СРНА
Игор ЦрнадакФото: СРНА

Црнадак се обратио учесницима панела "Феномен миграција према Европи" који се под покровитељством краља Мохамеда Шестог одржава у граду Дахла у Мароку.

На панелу је расправљано о начинима унапређења глобалне безбједости која је "пољуљана" процесом миграција, те о побољшању друштвеног и привредног развоја као основама за превенцију егзодуса миграната.

Министар иностраних послова БиХ говорио је о мигрантској кризи у региону Медитерана и Европе и нагласио да је у предстојећем периоду могућ пораст миграција, што би могло довести до "проблема и искушења на државним границама".

"Како би се носили с тим проблемом, морамо дјеловати одговорно и имати на уму да је живот миграната приоритет", рекао је Црнадак, саопштено је из ресорног министарства.

Црнадак је поручио да се БиХ не налази на западнобалканској рути избјеглица и да није била директно погођена овом кризом, али да се понаша одговорно и остварује значајну сарадњу са другим земљама у региону.

БиХ је формирала и посебно тијело од представника надлежних министарстава и агенција, које је спремно да у најкраћем року реагује у случају ескалације кризе.

Извор: Срна